6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăUn nou scandal pe piața RCA. Manevre ale Euroins. De ce ASF...

Un nou scandal pe piața RCA. Manevre ale Euroins. De ce ASF trebuie desființată. Cum crează instituția un cartel al asigurărilor

O nouă lovitură data pe piața RCA, prin manevre. De această data, scandalul privește liderul de piață, Euroins, după cum arată o investigație a celor de la Libertatea.

Euroins este cea mai mare firmă de RCA, cu 31% din piață și mai bine de două milioane de asigurați. Mai mulți oameni din interiorul Euroins au furnizat pentru Libertatea documente în care apare o rubrică „Nu raportăm”, când era vorba să raporteze către stat numărul proceselor. Avertizorii au trimis documentele și la ASF.

Au avut loc audieri la Euroins și miercuri, 1 februarie 2023, Consiliul ASF a luat în discuție situația companiei. Hotărârea ASF a fost de a face o sesizare penală împotriva întregii conduceri Euroins, susțin surse din Autoritate. De asemenea, Libertatea s-a deplasat la sediul Euroins.

O companie de asigurări care nu declară către ASF numărul real de dosarele din instanță, manipulează indicatorii săi de solvabilitate spune ASF. Resursele de daună pe care le are sunt mai mici decât ar fi nevoie în realitate. Și, atunci, firma ajunge să vândă pe post de polițe RCA hârtii fără valoare de acoperire. Miercuri, 1 februarie, Consiliul ASF a votat în unanimitate, pe baza acestor documente, pe care le avea și Autoritatea, corelate cu descoperiri ale experților din ASF, că trebuie sesizați procurorii. „Documentele arată că la Euroins au dus o politică, cu intenție, de a minți, ca să nu vină cu bani pentru rezerva de daună”, a explicat un om din ASF. Libertatea a avut tot miercuri o discuție la sediul Euroins cu conducerea. N-au vrut să comenteze oficial. Apoi revenit și au spus despre documente avertizorilor ”că se referă la comunicarea internă și nu înseamnă că ignorăm dosarele”. Euroins recunoaște că au avut probleme, dar în trecut. Și că, odată cu noua conducere, unde Tanja Blatnik este CEO ”a început o reorganizare internă majoră pentru a prezenta transparent situația”. spun ei, situația actuală a pieței RCA este, din nou, una de alertă.

În februarie 2022, ASF a sesizat Parchetul, pentru că a descoperit că Euroins a respins, ilegal, mii de dosare de daună ale asiguraților RCA.

Faptele se petreceau în 2021. Noile documente din Euroins, pe care le publicăm astăzi, vorbesc și despre situații din 2022.  Avertizorii de integritate din Euroins au confirmat constatările ASF că „un număr mare de dosare ale păgubiților a fost respins din burtă, fără să știe colegii noștri semnați pe aceste respingeri”. Avertizorii de integritate ne-au pus la dispoziție documente din interior care ilustrează, susțin ei, „practicile paralele” ale organizației. „Refuzul plății dosarelor, adică ce a descoperit ASF și a trimis prima oară la Parchet, este doar primul dintre pașii care falsifică situația reală a companiei. Când sunt refuzați, firmele și oamenii ne dau în judecată pe noi, la Euroins, pentru că ei știu că au dreptate”, explică avertizorii.

„Când suntem acționați în judecată, firma noastră face al doilea pas al mușamalizării. Ca să nu trebuiască să vină cu bani suplimentari, care să garanteze solvabilitatea, compania nu raportează către ASF numărul corect al dosarelor din instanță. Există în comunicările interne ale companiei noastre o rubrică numită chiar așa: „Nu raportăm”, a explicat una dintre sursele din Euroins, consultate de Libertatea.

Unde este vinovată ASF

ASF “taie și spânzură” societățile românești și, mai nou, una bulgară, ca să limiteze oferta asiguratorilor. Astfel primii loviți sunt românii, deoarece toți asiguratorii ramasi scumpesc polițele pentru a vărsa banii la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), cel care acoperă plățile firmelor aflate în faliment.

Societățile de asigurare plătesc acum 4% din încasări către FGA.

În plus, competiția se micșorează, devine deja un cartel care va face prețul RCA.

În loc să primească pe piață mai mulți jucatori ASF care a fost înființată de guvernarea Victor Ponta limiteaza oferta pietei la doar cateva nume mari.

Actualul președinte al ASF, Nicu Marcu, este cunoscut tot ca un apropiat al lui Ponta.

Politicieni care spun că ASF ar trebui desființată

Mai mulți politicieni aderă la idea că ASF ar trebui desființată.

Deputatul Claudiu Năsui este de părere că ASF ar trebui desființată ca instituție, deoarece este “prea putredă”.

O posibilă soluție avansată de senatorul PNL Florin Cîțu, fost ministru al Finanțelor, este ca mai mulți jucători să fie lăsați pe piață.

În prezent, ASF stabilește dacă o firmă de asigurări poate intra pe piață.

“Vor o piață mai mică, pe care să o controleze. Trebuie să permitem mai multor companii să intre pe piață și să fie mai multă transparență”, este poziția lui Cîțu.

Președintele Comisiei de buget-finanțe din Senat, liberalul Nicolae Neagu, spune că era la curent cu problemele de la Euroins, în urma unei discuții informale pe care a avut-o recent cu șeful ASF, Nicu Marcu.

Îngrijorați de perspectiva unui nou faliment pe piața asigurărilor, mai mulți parlamentari vor să cheme la raport conducerea ASF, scrie tot Libertatea.

“I-am spus: «atenție la piața de asigurări și sper ca lucrurile să nu intre în turnura trecută (ca la falimentul City Insurance – n.r.)». O discuție cu Nicu Marcu am avut-o în cadru informal. I-am cerut să fie extrem de atent. Au existat suspiciuni și urma să depună plângere cu caracter penal pentru ca nu cumva situația să o ia în zone necontrolate”, a dezvăluit Neagu, citat de Libertatea.

Senatorul PNL admite că “există un risc în piață”, deoarece există „o problemă la Euroins” și a cerut conducerii ASF să spună dacă are nevoie de vreo modificare legislativă pentru a-și eficientiza activitatea.

Comisiile de buget-finanțe din cele două Camere controlează activitatea ASF.

Se ia în calcul convocarea conducerii ASF pentru explicații în fața comisiilor reunite, conform mai multor parlamentari consultați de Libertatea.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Dacia Sandero, din nou pe primul loc în Europa în octombrie: Peste 21.000 de unități vândute

Dacia Sandero a revenit pe primul loc în topul celor mai vândute mașini din Europa în luna octombrie, cu 21.266 de unități vândute, potrivit...

Germania, pregătită să devină centru logistic NATO pentru frontul de est: zeci de mii de militari și măsuri de apărare

Conform documentului „Operationsplan Deutschland”, de 1.000 de pagini, Germania ar urma să joace un rol esențial în strategia NATO, găzduind până la 800.000 de...

CCR lovitură pentru PFA-uri, întreprinderi individuale și întreprinderi de familie: Legea pentru transformarea în SRL-uri e neconstituțională

Modificarea legislativă prin care persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale se puteau transforma în societăţi cu răspundere limitată (SRL) sau altfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă