Deputatul Lilian Scripnic, din partea partidului AUR, recomandă un set de măsuri pe care statul român le-ar putea adopta, dacă România nu va intra în Spațiul Schengen în anul 2023.
După cum România Liberă deja a anunțat, cea mai apropiată reuniune a Consiliului JAI este programată la 28 septembrie 2023. La 28 septembrie, România n-are nicio șansă să fie primită în Schengen, întrucât tema extinderii Schengen nu este înscrisă pe agenda reuniunii din 28 septembrie. În 2023 mai sunt planificate două reuniuni JAI, una în octombrie, cealaltă în decembrie, iar pentru acestea două încă nu s-a anunțat programul.
Deputatul Scripnic susține că România ar putea face eforturi în vederea reuniunii JAI din octombrie 2023 însă nu este foarte optimist în privința șanselor noastre de a intra în Schengen.
„Unul din obiectivele majore de politică externă, și anume aderarea la Spațiul Schengen, se prefigurează a fi un mare eșec pentru diplomația românească în pofida nenumăratelor declarații de susținere din partea instituțiilor europene și a reprezentaților Statelor Membre. Cu excepția austriecilor, toți politicienii europeni susțin că României i se face o mare nedreptate”, subliniază deputatul AUR.
„În luna februarie a acestui an, AUR a solicitat guvernării PSD–PNL să riposteze față de această umilință adusă poporului român, prin apelul la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, fapt ce se ia în considerare abia acum. Dar pentru asta trebuie să asteptăm Consiliul JAI din octombrie și decizia acestuia”, explică deputatul Lilian Scripnic.
„Consider că, dacă în continuare ni se va refuza aderarea la Schengen, diplomația românească trebuie să riposteze ferm, iar ca obiectiv regional este de luat în considerare ideea exprimată europarlamentarul bulgar, Andrey Novakov, cu privire la eliminarea controalelor la granițele dintre România și Bulgaria. Ar fi o alternativă care ar facilita circulația bunurilor și ar stimula creșterea economică în ambele țări”, consideră deputatul român. Lilian Scripnic face aluzie la o propunere lansată de europarlamentul bulgar Andrey Novakov acum o lună, în presa de la Sofia.
„Iar boicotul firmelor austriece care prosper în România trebuie luat în seamă și, de data aceasta, să fie un boicot prin fapte, nu doar prin vorbe. Ar fi de dorit ca instituțiile publice să transfere conturile de la băncile austriece la cele cu capital românesc, împrumuturile să nu mai fie făcute la bănci austriece, achizițiile de combustibili să fie făcute de la ceilalți agenți economici existenți pe piața de carburanți, iar pădurile României să aducă profit pentru firmele românești.
Este momentul oportun să arătăm că nu stăm cu mâna întinsă pentru un drept care este al nostru. România îndeplinește de mult timp condițiile tehnice de aderare la Spațiul Schengen, iar opoziția Austriei este nejustificată.
Amintim partenerilor noștri europeni, și în mod special reprezentanților statului austriac, că România este un membru cu drepturi depline și trebuie să fie tratată ca partener egal! Românii nu sunt cetățeni de rangul doi în Uniunea Europeană!”, subliniază deputatul AUR.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!