Federaţia Columna-SCOR e îngrijorată de posibilitatea de a introduce alternativa în bani la toate tipurile de tichete şi subliniază că aceasta ar aduce pierderi semnificative pentru toată economia naţională.
„Federaţia Columna-SCOR a luat act cu îngrijorare de ultimele informaţii care circulă în spaţiul public, inclusiv în mass media, legate de intenţia Guvernului de a introduce alternativa în bani la toate tipurile de tichete, cu aceleaşi facilităţi fiscale, tichete de masa, vouchere de vacanţă, tichete cadou, tichete culturale, tichete de creşă, şi îşi manifestă profunda îngrijorare şi în acelaşi timp dezacordul faţă de această iniţiativă. Dorim să subliniem faptul că o eventuală transformare a tichetelor în bani ar duce la pierderi semnificative pentru toată economia naţională şi ar întoarce România în timp în ceea ce priveşte plăţile cu numerar. într-o lume care tinde constant la digitalizarea totală a plăţilor, în condiţiile în care unele ţări iau în considerare eliminarea completă a numerarului”, susţin reprezentanţii Federaţiei.
Aceștia atrag atenţia că măsura înlocuirii plăţilor cu tichete pe suport electronic cu plăţile în numerar nu poate avea alte efecte decât eliminarea fiscalizării acestor sume, prin utilizarea acestora în scopuri contrare celor pentru care au fost acordate, în special, pentru asigurarea meselor ori achiziţionarea alimentelor.
De asemenea, membrii Columna-SCOR subliniază că tichetele de masă sunt utilizate la scară largă în România, fiind un stimulent util, atât pentru angajaţi, cât şi un instrument de motivare pus la dispoziţii angajatorilor, aşa cum voucherele de vacanţă au impulsionat constant în ultimii ani turismul din România.
„Tichetele de masă trebuie să poată fi utilizate în continuare pe carduri, astfel încât utilizarea acestora să poată fi controlată, iar sumele decontate comercianţilor care deţin terminale POS pentru înlesnirea plăţilor cu acest tip de carduri să fie fiscalizate integral”, mai spun reprezentanţii federaţiei.
Aceştia mai semnalează că, în plus, adăugarea unei taxări suplimentare pentru tichetele de masă de 10%, reprezentând CASS, informaţie care circulă, de asemenea, în mediul public, va crea o presiune suplimentară pe bugetele angajatorilor care nu au previzionat această noua taxă, ceea ce va duce la renunţarea acordării acestor beneficii extrasalarial.