0.2 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăSectorul 3 va avea o centrală nouă de termoficare, construită de Societatea...

Sectorul 3 va avea o centrală nouă de termoficare, construită de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) anunță că a început construirea unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență ce utilizează gaze naturale, care se va numi CET Titan.

Viitoarea centrală se va afla în Sectorul 3 al Capitalei. Potrivit proiectului, centrala va începe să livreze energie electrică și termică pentru consumatori la finalul anului 2026. Proiectul tehnic este realizat de către consultantul Tractebel Engineering.

Activitatile pregătitoare pentru etapa de construire a noii centrale au început la data de 3 iunie 2024, în prezența ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Ministrul a fost însoțit de Bogdan Nicolae Stănescu, președintele Directoratului SAPE, și de Luiza Marian, membru al Directoratului SAPE.

„Mesajul nostru este categoric și limpede: sistemul de termoficare din Capitală are viitor, este cel mai eficient posibil și cel mai puțin poluant în raport cu toate celelate opțiuni pe care le avem în acest moment. E un proiect care a fost în atenția mea și a echipei mele încă de la începutul mandatului. CET Titan este o șansă și pentru bucureșteni să aibă acces la apă caldă și căldură într-un mod mai predictibil. Va deservi 10.000 de apartamente cu apă și căldură și peste 20.000 de puncte de consum cu energie electrică.

Am spus că în următorii patru ani de zile vom reduce facturile bucureștenilor la jumătate prin aceste soluții concrete: fuziunea Elcen – Termoenergetica; modernizarea rețelei de termoficare – 590 de milioane de euro disponibili prin Fondul pentru Modernizare la Ministerul Energiei; modernizarea CET-urilor; branșarea CET-urilor direct în rețeaua Transgaz (CET Vest este primul pe listă, până la finalul acestui an); și valorificarea energiei geotermale, pentru care deja avem în lucru studiul de fezabilitate, susținut de departamentul pentru energie din SUA”, a declarat ministrul Burduja.

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA (SAPE SA) s-a înființat în anul 2013, prin divizarea parțială a SC Electrica SA. SAPE a preluat toate drepturile și obligațiile din contractele de privatizare ale fostelor companii Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Moldova, Electrica Oltenia și Electrica Muntenia Sud.

Acum, SAPE realizează, împreună cu Electrocentrale Grup, o nouă centrală de cogenerare de înaltă eficiență ce utilizează gaze naturale, pe locul fostei CET Titan, din Sectorul 3. Centrala va fi dotată cu grupuri electrice acționate cu motoare termice. Puterea electrică maximă a fiecărui grup moto-generator va fi de 10 MWe, iar puterea termică brută va fi de 8 MWt / grup.

„Dezideratul nostru principal este ca o companie deținută de statul român să realizeze prima centrală în trigenerare din țară, de asemenea capacitate. Adică, să producem la Titan energie electrică, energie termică, dar și agent de refrigerare! Este un proiect pe care dorim să-l finalizăm cât mai curând posibil. Pe lângă producția de energie din surse regenerabile, pe care o vom echilibra cu producția pe gaze naturale de la centrala Titan, ne dorim și stocarea energiei, prin proiectul S.A.P.E. Hydrogen 10, pentru a compensa fluctuațiile cererii și ofertei de energie din surse regenerabile”, a declarat Bogdan Nicolae Stănescu, președintele Directoratului SAPE.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă