3.7 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomânia va exporta energie în Europa

România va exporta energie în Europa

România va exporta energie în Europa după ce vor intra în funcțiune noile centrale nucleare.

România va primi din partea Statelor Unite cea mai nouă tehnologie nucleară civilă. Tehnologia americană permite construirea de reactoare nucleare de mici dimensiuni.

O discuție pe acest subiect s-a purtat, la Glasgow (Marea Britanie), între președinții Joe Biden și Klaus Iohannis. Cei doi șefi de stat s-au întâlnit la conferința de mediu COP26.

Statele Unite și România vor coopera pentru a instala în România reactoare de mici dimensiuni. Prima instalație nucleară de acest tip poate deveni operațională în România în anul 2028. România va fi prima țară din estul Europei care primește această tehnologie americană, de ultimă generație, a anunțat, acum două zile, un comunicat de presă al Casei Albe.

Centrala nucleară de la Cernavodă va rămâne și ea în funcțiune. România va deveni independentă energetic. Apoi, România va fi capabilă să exporte energie electrică în alte țări din estul Europei.

Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica, explica ieri că România a primit acum câteva luni, din partea SUA, un grant de 1,2 milioane de dolari. Pe baza acestui grant se studiază care sunt cele mai bune amplasamente pentru viitoarele reactoare. Pe un amplasament s-ar putea pune în funcțiune 12 module.

Noile centrale se bazează pe reactoare nucleare de tip SMR, „Small modular reactor” (reactor nuclear de mici dimensiuni).

România va exporta energie în Europa după ce va avea centrale americane

„Statele Unite și România vor anunța astăzi planul de a construi prima centrală SMR în România în parteneriat cu NuScale Power din Statele Unite, aducând cea mai nouă tehnologie nucleară civilă într-o zonă critică a Europei”, afirma Casa Albă.

Potrivit părții americane, acest parteneriat dintre SUA și România „va aduce tehnologia SMR în România, poziționând tehnologia SUA în fruntea cursei mondiale pentru dezvoltarea SMR”. Tehnologia SMR va contribui la dezvoltarea unui sector energetic fără carbon și la un viitor cu emisii de carbon zero.

Acordul comercial dintre SUA și România va include o uzină NuScale cu 12 module. Uzina va crea inițial peste 6000 de locuri de muncă în SUA și România. Există chiar perspectiva să se atingă 30000 de locuri de muncă în SUA și în România. Creșterea locurilor de muncă se va obține pe măsură ce proiectul nuclear se dezvoltă.

Potrivit unui comunicat transmis de Ambasada SUA, Statele Unite dezvoltă centrale nucleare avansate de capacitate de 300 MW sau mai mică. Aceste centrale oferă potențial pentru costuri inițiale mai scăzute și o mai mare “flexibilitate de amplasare”.

Printre vânzătorii din Statele Unite de reactoare SMR, cu sistem de răcire cu apă ușoară, se numără companiile NuScale, Holtec, Westinghouse și GE-Hitachi.

Colaborarea în domeniul energiei nucleare civile dintre România și SUA a avut un important progres acum un an. S-a semnat un acord între Trade and Development Agency din SUA şi Societatea Nuclearelectrica din România. Acordul s-a semnat în prezența ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman.

România trebuie să aibă un viitor energetic flexibil

„Grantul este un pas înainte spre viitorul energetic flexibil pe care România îl merită. Cred că, având în vedere vastele surse potenţiale de energie din România, de la exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră la Cernavodă, odată ce va funcţiona la parametri maximi, la energia hidroelectrică, potenţialul de a folosi energia solară şi acum, SMR, România va fi unul din exportatorii majori de energie nu doar în Europa de Est ci şi în întreaga Europă”, sublinia ambasadorul Zuckerman.

Guvernul de la București anunța la acel moment că “se impune acomodarea sectorului energetic din România la noile tendințe de dezvoltare. Aceasta presupune un volum investițional uriaș pe întreg lanțul tehnologic, de la producere de electricitate, la rețele inteligente de transport și distribuție gaze naturale si electricitate”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă