România se menține pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește deficitul la încasarea TVA.
La nivelul anului 2021, acest deficit al României este estimat la 36,7 la sută, potrivit unui raport recent al Comisiei Europene, analizat de PwC România.
Ce-i drept, deficitul la încasarea TVA a fost în 2021 în ușoară scădere procentuală față de anul precedent, 2020, când a atins 37,3 la sută. Dar România și-a adâncit pierderile din TVA în termeni nominali, „la 9 miliarde euro în 2021 față de 7,9 miliarde euro în 2020, anul precedent din raport”, subliniază un comunicat de presă transmis de PwC România. Suma neîncasată din TVA înseamnă jumătate din deficitul bugetar din 2021.
“În fiecare an, Comisia Europeană monitorizează deficitul de încasare a TVA pentru că această taxă este cea mai susceptibilă de a fi fraudată și, în același timp, este printre principalele resurse ale bugetului european. Deficitul reprezintă pierderile pe care le au la TVA bugetele statelor din cauze multiple: evaziune, fraudă, insolvențe, faliment, erori administrative. Vedem că, din păcate, România continuă să fie campioană incontestabilă la pierderile din TVA, cu 9 miliarde de euro în 2021. Dacă raportăm această sumă la deficitul bugetar al țării din același an, de 80 mld lei, observăm că jumătate din acesta ar fi putut fi teoretic acoperit dacă TVA ar fi fost colectată la nivelul la care reușesc Olanda sau Finlanda. Practic o colectare mai bună a TVA nu este doar de dorit, ci chiar imperativă. Deficitul de TVA nu este doar cel mai mare din UE, dar la distanță al țării clasate pe locul doi, Grecia care înregistrează un decalaj cu 10 pp mai mic decât al României. Să sperăm că anul viitor programele implementate sau în curs de implementare ale ANAF, precum e-factura, casele de marcat electronice, SAF-T, vor furniza suficiente date relevante autorităților pentru a le sprijini în identificarea zonelor de evaziune sau de neconformare la plata TVA”, explică Daniel Anghel, Partener și Liderul serviciilor fiscale și juridice, PwC România.
Cele mai mici deficite de TVA le înregistrează Olanda (0,2%), Finlanda (0,4%), Spania (0,8%), iar pe cele mai mari România (36,7%), Malta (25,7%), Grecia (17,8%) și Lituania (14,5%).
Deficitul de încasare a TVA (VAT Gap) înregistrat în statele membre UE este un indicator calculat de CE ca diferența dintre veniturile din TVA preconizate a fi încasate și cele efectiv încasate la bugetele statelor.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!