Numărul refugiaților ucrainieni se apropie de 1 milion. Țara noastră s-a oferit deja să găzduiască ucrainieni fugiți din calea războiului, însă banii pentru găzduirea lor vor fi luați de la UE.
România nu pare deloc o țară atractivă pentru refugiați, însă este una bună de tranzit, dacă luăm în calcul cea mai recentă statistică a ONU care numără aproape 850.000 de refugiați. Dintre aceștia aproape 120.000 au pătruns în țara noastră în cele 7 zile de la debutul războiului, iar peste 46.000 au rămas momentan în țară.
Premierul Nicolae Ciucă a precizat că sunt peste 18.000 de copii refugiați care rămân în țara noastră, 1.070 cetăţeni au solicitat azil, iar dintre aceştia 476 au rămas în centrele de azil din ţara noastră.
„Am căutat şi identificat soluţii care se vor concretiza în măsuri pentru a putea să acordăm atenţia cuvenită acestor 18.000 de minori. Este foarte important ca activitatea la nivelul Guvernului să poată fi coordonată cu cea a autorităţilor locale”, a declarat Ciucă.
Minorii care intră în țara noastră neînsoțiți vor avea parte de tratament și de protecție specială, a declarat ministrului Lucian Bode.
,,Vor primi sprijin și ucrainenii care nu solicită în mod oficial statutul de azil, dar nu în centrele de refugiați, ci în centrele temporar amenajate în preajma frontierelor.”, a declarat oficialul.
Potrivit celui mai recent raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi din cele 835.928 de persoane, peste 450.000 s-au refugiat în Polonia.
De la începutul exodului de refugiaţi care a urmat, Polonia este principala ţară de primire a acestora. Urmează Ungaria, cu 116.348 de refugiaţi, 14% din total. Slovacia găzduia la 1 martie 67.000 de refugiaţi, 8%, iar Rusia 42.900 de persoane, 5,1%.
Vestea bună este Uniunea Europeană îi va primi pe toţi cei care fug de violența dezlănțuită de Rusia în Ucraina, a dat asigurări şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock.
,,Am încercat totul pentru a nu se ajunge la invazie, dar ea totuşi a sosit, fiindcă preşedintele Rusiei a ales războiul în locul vieţilor omeneşti. Şi de aceea îi vom primi pe toţi cei care fug acum”, a spus şefa diplomaţiei germane înaintea unei întâlniri cu omologii săi europeni, la Bruxelles.
Câți bani oferă statul român fiecărui solicitant de azil
Conform modificărilor făcute recent de autorități, norma de hrană pentru fiecare solicitant de azil de la noi din țară a crescut la 20 de lei, față de 16 lei, cât era până acum. De asemenea, la cerere, refugații pot primi 135 de lei pe sezon pentru îmbrăcăminte de vară și 200 de lei pentru îmbrăcămintea de iarnă.
Pentru prima dată în istorie, Uniunea Europeană a activat o directivă prin care li se permite acestor refugiați să stea atât timp cât e nevoie pe teritoriul statului în care ajung, față de 90 de zile cât era regula până în prezent.
Executivul de la București s-a angajat să ajute refugiații în baza unor finanțări venite de la Uniunea Europeană.
„Am discutat demersurile pe care le facem pentru a putea să activăm mecanismele de finanţare ale UE atât pe fondurile prevăzute pentru migraţie, cât şi fondurile prevăzute pentru protecţie civilă. Demersurile au fost deja iniţiate la Ministerul Afacerilor Interne şi la nivelul secretariatului general al Guvernului”, este declarația premierului Ciucă.