3.9 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăRomânia ar putea pierde 300 de milioane de euro din PNRR dacă...

România ar putea pierde 300 de milioane de euro din PNRR dacă nu va schimba impozitarea micilor afaceri



România riscă să nu încaseze 300 de milioane de euro, bani din PNRR, daca nu va scădea pragul de impozitare pentru microintreprinderi, în prezent, de 500.000 de euro, potrivit Tvr Info.
Oficialii Comisiei Europene vor, conform unor surse oficiale, ca noul prag să fie redus la doar 88.500 de euro, iar guvernanții au la dispoziție șase luni să ia o decizie. Reprezentanții mediului de afaceri avertizează că o nouă schimbare a sistemului de taxare va afecta și mai mult micile afaceri, iar costurile în plus vor fi suportate de consumatori.

Mihaela Radu e antreprenor și are o clinica medicală în București, specializată în eliberarea de fișe necesare pentru permisul de conducere și cel de port armă. Firma e de fapt o microîntreprindere care plătește acum un impozit de 3% pe venit. Proprietara a aflat de posibila reducere a pragului de impozitare pentru micile afaceri, în urma căreia ar urma să achite un impozit de 16% pe profit. Spune că schimbarea taxării i-ar da peste cap toate socotelile.

Mihaela Radu, antreprenor, proprietarul unei clinici medicale din Bucureşti: Pentru noi impozite mai mari înseamnă și o cheltuială și o reducere a profitului. Probabil că și pacientul va fi afectat dacă nu vom găsi noi alte soluții. În sensul în care vom face modificări de tarife.

Autoritățile și-au asumat prin Planul National de Redresare și Reziliență că vor modifica pragul de impozitare pentru IMM-uri care este, în prezent, de 500.000 de euro. Comisia Europeană vrea ca plafonul să fie redus la doar 88.500 de euro, susțin surse oficiale. Este o măsură care îi îngrijorează pe cei care au mici afaceri.

Stere Fudulea, secretar general al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii: Este o scădere foarte mare. Ne dorim să rămână acealasi prag ,vă dați seama, de 500.000 de euro sau în cel mai rău caz să coboram la 300.000. Altfel impactul este foarte mare.

Daca regimul de impozitare nu va fi schimbat, atunci Romania riscă să nu încaseze 300 de milioane de euro, din tranșa a treia din PNRR.

Marcel Ciolacu promite o discuție în coaliție

Marcel Ciolacu, premierul României: Vom avea o discuție în coaliție. Presupun că va fi una din rarele discuții pe care o să le am direct cu domnul președinte Nicolae Ciucă. Spunea că nu va răspunde la telefon… Avem timp șase luni.

Economiștii avertizează că înlocuirea impozitului pe venit, cu unul pe profit nu înseamnă automat și încasări mai mari la bugetul de stat.

Dragoș Cabat, analist financiar: În genereral aici trebuie făcut un studiu. Trebuie să vezi dacă din aceste companii ele aveau și profit. Dacă erau foarte profitabile și din cei 16% pe impozit pe profit ai obține mai mulți bani la buget, sigur se justifică această măsură. Altfel, este doar o îngreunare a contabilității (…) și (…) veniturile la buget să fie mai mici pentru că aceste firme sunt pe pierdere.

În prezent, microîntreprinderile cu venituri anuale de până la 60.000 de euro, inclusiv, plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri. Iar cele cu încasări peste această limită, de 3%. Anul trecut, pragul de impozitare pentru micile afaceri a fost redus la jumătate, de la 1 milion de euro, la nivelul actual de 500.000 de euro.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă