6.5 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăReacția reprezentanților jocurilor de noroc, după Ordonanța adoptată

Reacția reprezentanților jocurilor de noroc, după Ordonanța adoptată

Federaţia Organizatorilor de Jocuri de Noroc din România pledează pentru un sistem legislativ şi fiscal predictibil şi consideră că măsurile recent adoptate îşi vor putea dovedi eficienţa dacă această reformă se va întinde cel puţin pe un interval mediu de timp, oferind celor care activează în acest domeniu predictibilitate.

„Înţelegem, în contextul socio-economic actual, necesitatea noilor reguli prevăzute de Guvern pentru industria jocurilor de noroc. Considerăm că măsurile recent adoptate îşi vor putea dovedi eficienţa, dacă această adevărată reformă se va întinde cel puţin pe un interval mediu de timp, ideal pe termen lung, oferind celor care activează în acest domeniu predictibilitatea şi elementele de control necesare pentru a putea menţine jocurile de noroc în topul marilor contributori la bugetul de stat”, se menţionează într-un comunicat al federaţiei, remis, luni, AGERPRES.

FedBet, din care fac parte cele două mari asociaţii ale industriei de profil – Rombet şi Romanian Bookmakers – şi la care Romslot este asociată, semnalează că noile prevederi din ordonanţa de urgenţă vor avea un impact semnificativ asupra modului în care industria jocurilor de noroc operează şi plăteşte taxe în România.

„Înţelegem că măsurile au fost luate într-un moment în care statul se confruntă cu provocări complexe din punct de vedere economic şi social. La fel ca în cazul oricărui alt sector economic, pentru buna funcţionare a industriei, este nevoie de o abordare echitabilă şi transparentă din partea statului. După iulie 2022, este al doilea val de modificări de ordin fiscal şi operativ, care privesc industria jocurilor de noroc. Atât atunci, cât şi acum, arătăm deschidere şi dăm dovadă de autentică solidaritate cu nevoile fiscale ale autorităţilor, în contextul macroeconomic actual, dar de o manieră care să asigure menţinerea industriei noastre la un nivel sustenabil. Prin această ordonanţă, Guvernul a căutat să se asigure că industria jocurilor de noroc operează într-un mod mai transparent şi responsabil, fapt pe care l-am susţinut şi îl susţinem. FedBet sprijină structurarea corectă a industriei, prin reguli clare. Solicităm o abordare strategică uniformă, utilă şi predictibilă în ceea ce priveşte reglementarea industriei jocurilor de noroc din România”, subliniază reprezentanţii FedBet.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută Ordonanţa de Urgenţă care asigură consolidarea cadrului legal şi fiscal în domeniul jocurilor de noroc, pentru a fi adaptat la evoluţiile tehnologice şi sociale din ultimii ani, şi măsuri de supraveghere mai riguroase pentru toţi operatorii din acest domeniu.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, actul normativ stabileşte niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenţei de organizare şi de exploatare a jocurilor de noroc, care se plătesc anual, precum şi a taxelor speciale şi a garanţiilor depuse de companii.

„Pentru asigurarea unui climat de afaceri pe principii de competitivitate şi transparenţă, în special de prevenire şi combatere a jocurilor de noroc neautorizate, de combatere a evaziunii fiscale în domeniu, toţi operatorii vor fi obligaţi să aibă sediul fiscal în România şi să plătească în România taxe şi impozite”, subliniază MF.

Mai mult, se introduce o nouă modalitate de acoperire a riscului de neplată a obligaţiilor faţă de bugetul general consolidat prin introducerea poliţei de asigurare de garanţie emisă de o societate de asigurări cu sediul într-un stat membru al Uniunii Europene, un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, ori un stat din Confederaţia Elveţiană.

Contribuţiile anuale ale organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţi se majorează substanţial, pentru promovarea respectării principiilor şi măsurilor privind jocurile de noroc responsabile social.

Veniturile din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţi încasate de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc se virează în procent de 70% către bugetul de stat, iar procentul de 30% va fi utilizat de ONRC pentru finanţarea programelor pentru prevenirea dependenţei de jocuri de noroc, promovarea jocului responsabil, linia telefon verde, realizarea bazei de date pentru prevenirea şi combaterea adicţiei.

De asemenea, pentru protejarea jucătorilor, a persoanelor aflate în situaţii de risc, se instituie interdicţia privind comercializarea alcoolului în sălile de jocuri de noroc. Se vor introduce şi prevederi privind obligaţia organizatorilor de jocuri de noroc de a nu permite accesul în incinta locaţiilor a persoanelor autoexcluse şi indezirabile.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

De ce să incluzi nucile braziliene în dieta ta zilnică: beneficii, valori nutritive și rețete delicioase

Nucile braziliene sunt adesea privite ca o gustare premium, însă puțini cunosc adevăratul potențial pe care aceste mici comori naturale îl aduc în alimentația...

Cum să menții prospețimea alimentelor mai mult timp

Menținerea prospețimii alimentelor este crucială pentru sănătate, economie și minimizarea risipei. Un aspect fundamental în acest proces este modul în care depozităm alimentele....

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă