2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăProteste în țară din cauza prețului la carburanți

Proteste în țară din cauza prețului la carburanți

Scumpirea carburanților scoate șoferii în stradă. Doar în luna iunie avem cel puțin 6 runde scumpiri, adică o dată la 2 zile, astfel că acest lucru pune presiune și pe celelalte prețuri, în special alimentele. În acest context în care Guvernul pare că stă și asistă, în marile orașe sunt programate proteste.

Este vorba despre un eveniment lansat online la care peste 250.000 de oameni din toată țara și-au anunțat intenția de participare. Evenimentul ar urma să aibă loc joi, 30 iunie 2022, începând cu ora 12:00.

”E timpul sa facem ceva, ieșiti in strada, blocați pompele. Este imposibil si inadmisibil ca intr-o țara ca Romania prețul carburantului sa depașească 9 lei/litru. Share masiv ca sa vada toata lumea si sa stabilim ce si cand vom face. La 121$ pe baril este imposibil ca prețul sa depășească 9lei/litri (unde jumatate din acesti bani merg către stat). Noi facem ceva ”, se arată în anunțul promovat pe o rețea socială.

Analistul economic Adrian Negrescu susține că statul poate interveni în preț, pentru că 60% din costul combustibilului e reprezentat de taxe și accize.

„Măcar putem interveni pe zona de fiscalitate, să scazi TVA-ul de exemplu la factura la gaze și la nergie pentru populație poate fi o soluție. Să scazi costurile fiscale cu litrul de carburant pentru că noi cam 60% din prețul unui litru de carburant înseamnă taxe și impozite datorate statului”, susține analistul economic Adrian Negrescu.

Prețul s-a dublat față de vara trecută

În Capitală, benzina standard trecea de 8,55 lei pe litru, iar cea superioară a ajuns la 9,35 lei pe litru, în timp ce motorina standard a atins 9,2 lei pe litru, iar motorina premium se vinde și cu 9,75 lei, potrivit peco-online.ro.

Dacă vara trecută un plin de benzină de 50 de litri era în jur de 280 de lei, acum un plin de benzină standard este 430 de lei. Iar un plin de motorină s-a scumpit de la aproape 280 de lei, anul trecut, la aproape 460 de lei.

Pentru cei care merg cu familia la mare ar putea ieși mai ieftin cu mașina doar în anumite condiții. Costurile unei mașini nu se rezumă doar la carburanți, ci implică și asigurarea auto, care s-a triplat față de anul trecut, dar și parcarea, care în Mamaia costă și 90 de lei pe zi. Astfel, anul acesta cei care merg cu autoturismul personal în vacanță vor simți pe pielea lor o dublare a costurilor. În schimb, există și varianta cu trenul. CFR a introdus acum câteva zile trenurile soarelui, iar cel mai ieftin bilet dus-întors este numai 66 de lei.

Nicio șansă ca prețul petrolului să-și revină

Prețul barilului a scăzut ușor și a ajuns luni la 120 de dolari, dar vom ajunge la un preț record de 175 de dolari anul acesta, consideră directorul executiv al JPMorgan, Jamie Dimon, citat de Financial Times. Criza energetică, care a început când Rusia a strâns robinetul cu gaze pentru Europa și a atins niveluri fără precedent după declanșarea invaziei în Ucraina, este departe de a se fi terminat.

Goldman Sachs crede că prețurile la petrol vor ajuge în sfertul al treilea al anului în curs la valoarea „medie” de 140 de dolari pentru un baril.

Cei care își mai aduc aminte, în ajunul crizei financiare de acum 14 ani, prețul petrolului a ajuns până la valoarea de 147 de dolari per baril. Până la Crăciunul anului 2008, cotația barilului de petrol scăzuse deja la 40 de dolari.

Desigur la mijloc este războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei, ceea ce analiștii mai explică faptul că este greu fără gazul rusesc și de aceea în următorii 2-3 an nu se mai poate vorbi despre un preț scăzut la barilul de petrol.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Fermierii britanici vor protesta împotriva „taxei pe tractoare” la Londra

Mii de fermieri britanici sunt așteptați în Piața Parlamentului, marți, pentru a protesta și împotriva anulării unei scutiri de impozite pe moștenire Măsura a ajutat...

Macron apreciază decizia lui Biden de a lăsa Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia

Președintele francez a spus că mișcarea a fost un răspuns la desfășurarea de soldați nord-coreeni Președintele francez Emmanuel Macron a salutat decizia președintelui american Joe...

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...
Ultima oră
Pe aceeași temă