11 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăPoștașul sună de două ori la ușă. Nu cu colindul, ci cu...

Poștașul sună de două ori la ușă. Nu cu colindul, ci cu facturile de la electricitate și gaze

Noua lege de plafonare a prețurilor gazelor și energiei pentru populație, votată la sfârșitul lui octombrie, este încă greu de pus în practică de furnizori. Mulți români care nu au primit încă facturile vor primi cel mai probabil două, în luna decembrie.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va majora prețul tarifelor de transport și distribuție a energiei electrice de la 1 ianuarie. Inițial, Autoritatea anunțase că această majorare va avea loc din luna aprilie a anului viitor.

Consumatorii casnici nu vor resimți însă această creștere până la 31 martie 2022, pentru că prețul final, care include și aceste tarife, este plafonat, potrivit noii legi în vigoare de plafonare/compensare. Acest lucru se aplică și consumatorilor noncasnici mici, care sunt și scutiți de la plata tarifelor de rețea tot până la această data.

Scumpiri de la 1 aprilie

Din primăvara anului viitor, mai exact de la 1 aprilie, consumatorii tot vor trebui să plătească facturile pentru energie electrică la preț dublu.

De ce s-a râzgândit ANRE și vrea majorarea prețului cu 4 luni mai devreme decât anunțase inițial?

Autoritatea a transmis: “Urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari, ANRE a efectuat pentru fiecare operator de distribuţie concesionar, conform prevederilor Metodologiei, calculele prin care s-au stabilit tarifele de distribuţie pentru anul 2022, cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale şi a corecţiilor anuale aferente anului 2020, precum şi a ajustărilor venitului reglementat aferent anului 2022 corespunzătoare costurilor suplimentare estimate pe care operatorii de distribuţie le vor înregistra în anul 2022.

O contribuţie importantă în venitul reglementat aferent anului 2022 o reprezintă costul cu achiziţia energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic, care a înregistrat începând cu luna iulie 2021 o creştere semnificativă cauzată de creşterile abrupte de preţ din piaţa de energie electrică”.

În același timp, legea de plafonare și compensare întârzie să fie aplicată. Normele de aplicare a legii sunt încă greoaie, iar mulți furnizori s-au lovit de imposibilitatea de a recalcula milioane de facturi. Unii au preferat să amâne emiterea plăților către consumatori, ceea ce înseamnă că din decembrie, mulți români, înainte de sărbători trebuie să scoată bani din buzunar să achite dările pentru două luni.

Pentru cei care nu au bani, este în vigoare și legea prin care consumatorii sunt păsuiți și nu li se va tăia accesul la utilități. Vicepreședintele ANRE, Zsoltan Nagy-Bege, recunoaște că sunt probleme cu aplicarea legii.

„La sfârșitul lui octombrie s-a aprobat în Parlament acea OUG 118 care s-a dat de către guvern pentru compensarea facturilor pentru energie electrica și gaze. S-a completat în Parlament și s-a dispus și plafonarea. Deși legea prevedea un termen de 15 zile în care trebuia să se elaboreze normele de aplicare a acestei legi, acest lucru încă nu s-a întâmplat. Nu avem încă norme. În lipsa lor, furnizorii nu știu cum să factureze și cum să aplice această lege și unii au preferat în loc să factureze la valoarea normală prevăzută din contract, să încălce legea, adică să amâne emiterea facturilor. Problema e că ar trebui să se aștepte acești clienți cărora nu le-a venit factură că în decembrie să primească chiar două facturi. Într-o săptămână, două să vină două facturi că să recupereze acest decalaj din cauza amânării emiterii facturilor”, a declarat Zoltan Nagy într-o emisiune televizată.

Cât despre lipsa de comunicare a furnizorilor pentru clienții săi, aceștia ar putea fi sancționați, mai ales că aveau obligația să-și anunțe clienții că nu vor emite facturi sau că vor întârzia. Sunt cazuri în care mulți au anunțat, dar și alții care și-au lăsat clienții în așteptare fără să le dea vreun semn.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Propunere de modificare a Constituției SUA: Trump ar putea candida pentru un al treilea mandat de președinte

Un membru republican al Camerei Reprezentanților a lansat joi o rezoluție care propune modificarea Constituției SUA, permițându-i fostului președinte Donald Trump — precum și...

Atac cu drone asupra Moscovei: Activitatea pe trei aeroporturi a fost suspendată

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a raportat joi seară un atac cu drone asupra capitalei ruse, determinând suspendarea operațiunilor pe trei aeroporturi majore: Domodedovo, Jukovski...

Propunere de modificare a Constituției SUA: Trump ar putea candida pentru un al treilea mandat de președinte

Un membru republican al Camerei Reprezentanților a lansat joi o rezoluție care propune modificarea Constituției SUA, permițându-i fostului președinte Donald Trump — precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă