Senatorii au decis, ieri, plafonarea, compensarea și amânarea facturilor gazelor și energiei electrice. Noile măsuri legislative așteaptă acum aprobarea din partea Camerei Deputaților.
Florin Cîțu, premier demis și aproape fără nicio putere legislativă, a pus pe masa parlamentarilor trei variante cu privire la soluționarea prețurilor tot mai mari din domeniul energiei – plafonare, compensare, amânare. În paralel, și PSD vine cu un proiect privind plafonarea prețurilor gazelor și energiei pentru 6 luni. La capătul celălalt, Comisia Europeană a recomandat inclusiv reducerea TVAului de la 19 la 5 la sută.
Asociația Furnizorilor de Energie din România a reiterat acest lucru printr-o scrisoare deschisă, menționând că plafonarea sau amânarea plății va conduce într-un final la acumularea de sume mari de plată care se vor adăuga consumului anului viitor. Comisiile economice reunite au votat în unanimitate ieri, în bloc, mai multe amendamente aduse OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie.
Toate acestea, pe fondul prețurilor facturilor care au crescut cu 60% de la începutul toamnei și până în prezent. Guvernul a patinat până acum pe măsuri neclare care au lăsat furnizorii din industria energiei și a gazelor să-și facă propriile reguli.
De ce măsurile luate acum nu ajută?
Capcana din noile măsuri legislative este că prețul gazelor și al energiei este calculat la un nivel ridicat, nicidecum la cel de dinaintea scumpirilor. Această măsură face ca legea consumatorului vulnerabil, compensarea, plafonarea sau amânarea să nu fie deloc de folos consumatorilor casnici și non-casnici.
Cert este că de la 1 noiembrie trebuie să se aplice măsurile de ajutorare a consumatorilor. În Parlament încă se mai fac negocieri, până ca varianta adoptată ieri în Senat să ajungă să fie pusă în practică. Printre amendamentele propuse de PSD a fost posibilitatea amânării cu șase luni a plăţii facturilor pentru consumatorii vulnerabili. Totodată, profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5% raportat la costurile de furnizare.
Amendamentele aduse de PNL au prevăzut majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor pentru consumatorii casnici, plafonarea pre- ţului pentru consumatorii casnici, precum și exceptarea de la plată a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare și a accizei și reducerea TVA pentru cei noncasnici.
„Pentru clienţii casnici, acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenţa ordonanţa”, precizează unul dintre amendamentele PNL. OUG 118/2021 prevede o compensare de 0,21 lei pe kWh pentru electricitate și 25% pentru gaze.
Preţurile energiei electrice și gazelor naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze la 0,37 lei/kWh. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic. Totuși, USR nu este de acord cu aceste măsuri și susține reducerea TVA de la 19 la 5%, propunere pe care ar putea să o facă la lege când va ajunge în Camera Deputaților, unde sunt speranțe din partea partidelor că vor mai fi operate modificări.