Agențiile de muncă temporară cer modificarea Hotărârii de Guvern nr. 1256/21.12.2011, o lege veche din 2011. Jucătorii din industrie spun că piața muncii a evoluat foarte mult în ultimii ani, iar legea nu este în concordanță cu realitățile actuale.
,,Propunem amendamente care să recunoască și să faciliteze utilizarea documentației digitale, pentru a ușura munca noastră, dar și pentru un proces mai transparent. Referitor la durata autorizației, consider că limita actuală de 24 de luni nu corespunde nevoilor în continuă schimbare ale industriei noastre. În ceea ce privește responsabilitățile legale, este important de subliniat că hotărârea actuală plasează o responsabilitate disproporționată asupra agentului de munca temporara în situațile aflate în afara controlului nostru. Asteptam de la noul HG să distribuie echitabil responsabilitățile în relația de muncă dintre AMT și companiile utilizatoare”, spune Alexandru Cioc, cofondator WSA group
Mai multe aspecte cruciale ale hotărârii necesită clarificare, modificare sau eliminare. Acesta este și motivul pentru care, prin intermediul asociatiei din care facem parte, Asociația Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane si cu concursul factorilor decidenti s-au pornit demersurile si avem intalniri pentru un nou proiect de HG.
,,O situatie privilegiata o au unele agenții care au obținut autorizații pe termen nedeterminat înainte de 2011, în timp ce noile agenții trebuie să se reautorizeze la fiecare doi ani. Această situație in contextul procedurii actuale de reautorizare expune agențiile la riscul de închidere, chiar și pentru abateri minore, spre deosebire de cele cu autorizații nedeterminate. Speram ca noul Hg sa elimine restrictiile nejustificate de autorizare si reautorizare si sa dubleze perioada de autorizare sau chiar sa existe o posibilitate de a obtine autorizatia pe termen nedeterminat. De asemenea forma actuala a legii impune restricii AMT-ului in a angaja cetateni non-UE, restrictie ce o consideram nejustificata’’, completeaza Claudiu Giacomelli, Cofondator si administrator al WSA Group.
Hotărârea actuală pune, responsabilitatea exclusivă asupra agentului de muncă temporară pentru posibile erori de gestiune a fortei de munca puse la dispozitia utilizatorului, care este cel ce da efectiv sarcina de lucru angajatului temporar, spun cei care își doresc modificarea legii, situații în care agenția nu are control.
Compararea cu alte țări europene, unde Directiva 2008/104/CE este implementată, dezvăluie abordări mai flexibile și preventive. În multe state UE, nu există reautorizare obligatorie, ci doar o cerință de raportare anuală. Inspecțiile de control se concentrează pe prevenție și remediere, oferind un model mai constructiv, care prioritizează Consultanța și sprijinul atât pentru companii, cât și pentru angajați. Aceasta este direcția în care își doresc să meargă și firmele din România, mai ales că, țara noastră are în continuare mare nevoie de forta de munca.