Intenţiile Guvernului de a creşte acciza la ţigarete vor duce la creşterea abruptă a pieţei negre, în condiţiile în care, raportat la puterea de cumpărare, un pachet de ţigarete costă în România de patru ori mai mult decât în Luxemburg şi dublu faţă de Germania, Italia, Spania, Olanda, susţin reprezentanţii JTI.
„În ţara noastră, PIB-ul pe cap de locuitor este cu 23% sub media europeană, conform ultimelor date Eurostat. La noi, ponderea preţului unui pachet de ţigarete în venitul mediu zilnic disponibil este de 20%, aproape cât ponderea din Irlanda, unde sunt cele mai scumpe ţigări şi mai mare decât cea din Franţa, aceste două ţări înregistrând cele mai mari accize la ţigarete”, se menţionează în comunicatul JTI.
În Germania, procentul este mult sub cel din România – 9,3%, Polonia – 12,3%, Ungaria 17,7%. Altfel spus, cu venitul zilnic disponibil, se pot cumpăra în România aproape 5 pachete de ţigări, în Germania – aproape 11 pachete, în Italia – 10, în Spania – 9, iar în Luxemburg peste 20.
„Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la intenţiile de a creşte acciza la ţigarete în condiţiile în care actuala coaliţie a adoptat în luna iulie a anului trecut un calendar pe cinci ani pentru toate produsele din tutun. Calendarele erau menite să consolideze veniturile bugetare şi să confere predictibilitate atât acestui sector economic deosebit de important pentru economia României, cât şi bugetului ţării”, declară Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI.
Cea mai recentă creştere a accizei a fost efectuată abia acum patru luni, la 1 aprilie, în conformitate cu Calendarul adoptat în iulie 2022, care a consemnat prima creştere în luna august a anului trecut. Într-un singur an, acciza la ţigarete a crescut cu 62 de lei, de la 565 la 626 lei, o creştere de 11%. O nouă creştere ar fi a treia într-un singur an!
România a atins nivelul minim de 90 euro/mia de ţigarete, prevăzut prin Directiva UE 64/2011 în anul 2015, cu trei ani înainte de termenul prevăzut de actul normativ european.