3.9 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăInflația în România a depășit 10 la sută. Ce va urma?

Inflația în România a depășit 10 la sută. Ce va urma?

Inflația în România a depășit 10 la sută în anul 2022, pentru prima dată din anul 2004, relevă o analiză realizată de XTB.

Banca Națională a României a majorat dobânda cheie de la 3 la sută la 3,75 la sută pentru a limita inflația. Creșterea cu 0,75% este cea mai mare din februarie 2008, când rata cheie a fost majorată cu 1%.

„Nici prognozele BNR nu sunt prea optimiste. Banca estimează o inflaţie de 11,2% la finalul T2 din 2022, de 10,2% la finalul T3 din acest an şi de 9,6% la sfârşitul T4 din 2022, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei”, subliniază analiza XTB.

Și alte state din Europa sunt puternic afectate de inflație. În Germania, inflația a urcat, în aprilie 2022, la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. O cauză este războiul din Ucraina, care „a propulsat și mai mult prețurile la energie și, în special, la alimente”. Potrivit unui anunț al Oficiului Federal de Statistică (Destatis), în aprilie 2022, bunurile și serviciile din Germania costau în medie cu 7,4% mai mult decât cu un an în urmă. Aceasta este cea mai mare rată înregistrată din toamna anului 1981, când prețurile petrolului au crescut puternic ca urmare a Primului Război din Golf.

„Prognozele actuale sugerează că noi creșteri ale prețurilor urmează să vină”, precizează XTB.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Încrederea investitorilor în economia Germaniei scade pe fondul crizei politice și al incertitudinilor internaționale

Încrederea investitorilor în economia Germaniei a suferit o scădere neașteptată în noiembrie, potrivit raportului institutului ZEW, care arată un declin al indicelui așteptărilor economice...

Datoria externă a României a crescut cu 17,8 miliarde euro în primele nouă luni ale anului 2024

Conform datelor prezentate de BNR, datoria externă totală a României, incluzând atât sectorul public, cât și cel privat, a înregistrat o creștere de 17,8...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă