5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăGuvernul mărește salariul minim în construcții și agricultură

Guvernul mărește salariul minim în construcții și agricultură

Guvernul Ciolacu a aprobat, în ședința din 31 octombrie 2023, o Ordonanță de Urgență care mărește salariul minim în construcții, în agricultură și în industria alimentară.

Toate aceste majorări se aplică începând cu salariile aferente lunii noiembrie 2023.

Pentru construcții, „salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, la suma de 4.582 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 27,714 lei/oră”. Înainte de adoptarea acestei OUG, mai precis de la data de 1 ianuarie 2023, salariul minim brut în construcții era de 4000 de lei.

Aceeași Ordonanță de Urgență, aprobată în ziua de 31 octombrie 2023, menționează că „pentru sectorul agricol şi în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.436 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 20,782 lei/oră”. Anterior, salariul minim brut în agricultură și industrie alimentară era de 3000 de lei.

Expunerea de motive pentru această OUG menționează că „începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost majorat la 3.300 lei, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 900 / 2023”.

Decizia privind majorarea salariului minim în construcții, în agricultură și în industria alimentară fusese anunțată de premierul Ciolacu la data de 25 octombrie 2023, după reuniunea Consiliului Național Tripartit și pentru Dialog Social.

„De majorarea salariului minim brut în domeniul construcțiilor vor beneficia 423.110 salariați, iar în sectorul agricol și industria alimentară 168.000 de salariați, potrivit estimărilor”, a anunțat un comunicat transmis de Guvernul României la data de 31 octombrie 2023.

O observație importantă este însă aceea că noua OUG îi ajută doar pe acei angajați care erau plătiți cu salariul minim în construcții, în agricultură și în industria alimentară. Pentru acei angajați care aveau, de exemplu, salarii medii, această OUG nu aduce nimic pozitiv.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă