9.6 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăGranturi de 30 de milioane de lei pentru creşterea competitivităţii industriei prelucrătoare

Granturi de 30 de milioane de lei pentru creşterea competitivităţii industriei prelucrătoare

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, un memorandum privind acordarea unor granturi în valoare de 30 de milioane de lei, în 2022 şi 2023, pentru companiile care activează în sectoarele industriei prelucrătoare şi al recuperării materialelor, precum şi în infrastructura pentru evaluarea conformităţii produselor industriale.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, bugetul schemei de ajutor de minimis este de 10 milioane de lei pentru anul 2022, respectiv 20 milioane de lei pentru anul 2023, plăţile urmând să fie efectuate până la data de 31 decembrie 2027.

„Continuăm seria de măsuri pentru industria prelucrătoare. Am aprobat astăzi în Guvern o nouă schema de minimis prin care venim în sprijinul întreprinderilor şi ne propunem să creştem competitivitatea produselor industriale româneşti. Avem la dispoziţie un buget de 30 de milioane de lei, dintre care 10 milioane lei pentru anul în curs şi 20 de milioane lei pentru 2023, ajutor de minimis sub formă de grant”, a precizat ministrul Economiei, Florin Spătaru, potrivit documentului citat.

Schema de ajutor de minimis se adresează întreprinderilor, inclusiv societăţilor cooperative, care activează în sectoarele industriei prelucrătoare şi al recuperării materialelor precum şi entităţilor din infrastructura pentru evaluarea conformităţii produselor industriale, asociaţiilor profesionale şi patronatelor de ramură. Aceasta intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial al României şi se aplică până la 31 decembrie 2023, în limita bugetului alocat.

Proiectele acceptate se finanţează în limita fondurilor aprobate pentru Program, cuprinse în bugetele anuale ale Ministerului Economiei, iar intensitatea maximă a ajutorului de minimis acordat în cadrul acestei scheme de finanţare diferă în funcţie de tipurile de proiecte care se încadrează în activităţile prevăzute în schema de minimis.

„Rezultatele obţinute prin ajutoarele financiare acordate vor conduce la creşterea competitivităţii produselor fabricate în România, la crearea de noi locuri de muncă şi la îmbunătăţirea condiţiilor de lucru. Preconizăm că, pe lângă creşterea competitivităţii produselor fabricate în România, vom reuşi să creştem şi producţia destinată exportului. Totodată, implementarea acestor măsuri va avea un impact pozitiv pentru mediu, contribuind la reducerea cantităţilor de noxe evacuate în atmosferă, în special pulberi şi dioxid de carbon, care au un efect puternic asupra schimbărilor climatice”, a mai precizat Florin Spătaru.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Focusați pe campanii pompoase guvernanții pierd banii din PNRR

Cu doar 13% din obiectivele PNRR atinse și o creștere economică revizuită în scădere, România se confruntă cu presiuni financiare și necesitatea unor reforme...

Barcelona îl urmărește pe Andrei Rațiu! Românul e dorit de unul dintre cei mai importanți oameni ai clubului catalan

Andrei Rațiu, fundașul dreapta al echipei Rayo Vallecano și titular la naționala României, a intrat pe radarul Barcelonei pentru un transfer în perioada de...

Lucian Onea și Mircea Negulescu, achitați definitiv în dosarul de corupție instrumentat de Secția Specială

Foștii procurori DNA de la Ploiești au fost exonerați de acuzațiile aduse, decizia fiind pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție Foștii procurori DNA...
Ultima oră
Pe aceeași temă