Liderul AUR, deputatul George Simion, a publicat pe internet o listă de alternative la firmele austriece care activează în România.
Postarea lui Simion poartă data de 12 decembrie 2022. Ea vine după ce Austria, în Consiliul JAI, a blocat intrarea României în Spațiul Schengen.
Postarea lui Simion de pe Facebook a avut extrem de multe redistribuiri și comentarii. Cei mai mulți dintre autorii comentariilor îl felicită pe președintele AUR pentru informația pe care o oferă.
Există și persoane care se arată îngrijorați de ideea boicotării companiilor austriece din România. „Și romanii care lucreaza in aceste banci si firme ce fac?”, întreabă o utilizatoare de pe internet. „Vor lucra în continuare pentru că va fi nevoie de benzinării, bănci și altele și după ce, Doamne ajută, pleacă austriecii”, răspunde George Simion.
O idee interesantă vine de la un român care, aparent, lucrează în Austria. „Pentru cei care lucrează în Austria este vreo alternativă sa mergem acasă să putem face și noi un boicot. Ne poate ajuta cumva, cineva sa începem o afacere într-un domeniu și sa aducem plus economie în țară noastră. sau sa lucrăm acasă. Mulțumesc”. Din păcate, acestuia nu i s-a răspuns.
Alternative la firmele austriece, de exemplu din Kazahstan
Ideea lui George Simion de a oferi alternative la companiile austriece are și un puternic caracter populist. Aceasta, întrucât firmele recomandate de Simion nu sunt neapărat românești, ci doar au nume românesc. De exemplu, o companie din domeniul petrolier, recomandată de Simion, este o filială a KazMunayGas (KMG). Iar KMG este compania națională de petrol și gaze din Kazahstan.
După cum se știe, AUR este un partid de opoziție. Dar și oficiali ai statului român, din cadrul partidelor aflate la guvernare, au anunțat că instituții din subordinea lor își vor muta conturile de la bănci austriece la bănci cu capital majoritar românesc. Printre oficialii care au făcut asemenea anunțuri sunt ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și cel al Sănătății, Alexandru Rafila.
Anterior, anunțurile de pe internet ale unor companii austriece și ale Ambasadei Austriei din București primiseră extrem de multe replici critice din partea românilor.
Companiile austriece care activează în România au refuzat să emită comentarii pe tema boicotului la care ar fi supuse.
Imediat după ce a blocat intrarea României în Schengen, cancelarul Nehammer a dat un interviu în care susținea că firmele austriece au mari investiții în România și că un boicot, din partea românilor, ar aduce deservicii chiar românilor. Doar că același cancelar Nehammer anunța, cu alt prilej, la începutul lunii decembrie 2022, că Austria are mari investiții în Rusia.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!