6.5 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăDomeniile Ostrov: Cultura de kiwi ajunge în România, odată cu schimbările climatice...

Domeniile Ostrov: Cultura de kiwi ajunge în România, odată cu schimbările climatice  

Domeniile Ostrov, cel mai mare producător de fructe din Sud-Estul Europei, este în plină campanie de recoltare a fructelor de vară. Livezile sunt situate în zona viticolă și pomicolă Domeniile Ostrov – Terasele Dunării. 

Odată cu schimbările climatice care se resimt la nivelul planetei și care au afectat și România, zona Ostrov beneficiază acum de un regim climatic aproape mediteraneean similar cu Nordul Greciei și al Italiei, de aceea, în acest areal crește fără probleme și kiwi-ul. 

Producătorul are în prezent o cultură de 2 hectare de kiwi, dar și alte fructe specifice românești.

Potrivit companiei, vremea nefavorabilă a afectat producția de cireșe din 2023, anul acesta fiind mai mică cu 10% față de 2022. Pe de altă parte, datorită investițiilor în tehnologie și în îngrijirea pomilor, agronomii estimează recoltarea a 500 tone de cireșe de Ostrov în 2023. 

Pentru fiecare fruct care iese pe porțile livezilor de la Domeniile Ostrov se estimează o producție aproximativă la hectar, după cum urmează: caise – 18 tone la hectar;  cireșe – 7,5 tone la hectar; piersici – 25-30 tone la hectar; nectarine – 27-30 tone la hectar; prune – 20 de tone la hectar; până la finalul campaniei de recoltare. 

Pe suprafețe mai mici, dar importante pentru piața românească, gutuii oferă aproximativ 12 tone la hectar și nucii vor avea 6 tone la hectar. Domeniile Ostrov deține aproximativ 250 de hectare de livezi de-a lungul cursului Dunării după cum urmează: peste 110 tone de piersică și nectarine, aproximativ 70 de hectare de cireșe, peste 25 hectare de prune, aproximativ mai mult de 5 hectare de gutui, circa 25 de hectare de caise, aproximativ 20 de hectare de nuc și 2 hectare de kiwi. 

Campania a reușit să își reducă de până la 5 ori costul cu forța de muncă  în urma unei investiții tehnologice și de îngrijire a pomilor, respectiv platforma pentru livadă. Aceasta este destinată recoltării fructelor, tăierii ramurilor, îngrijirii și a altor acțiuni desfășurate în partea superioară a pomilor fructiferi. 

Fructele recoltate de pe suprafețele de la Domeniile Ostrov și vândute prin Organizație de producători Hortifruct se găsesc în rețelele de precum Lidl și Kaufland, dar și în toate piețele tradiționale din țară, datorită certificatelor de Global Gap obținut pe întreaga producție de fructe.

”2023 este unul dintre cei mai buni ani pentru strugurii de masă. Din aproximativ 200 hectare de struguri de masă avem: 120 hectare de struguri roșii ”Moldova”, 70 de hectare de struguri albi ”Victoria” (aceștia sunt struguri românești cu boabe mari, cilindrici de până la 750 de grame pe ciorchine, în plus este cel mai rezistent soi la păstrare și transport) și 20 hectare de struguri albi ”Italia”, declară Marius Comșa, director inginer agronom. 

Domeniile Ostrov estimează că recoltarea strugurilor de masă va începe pe 1 august, cu o producție între 25 și 35 de tone la hectar. 

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Cum pot ajuta rapoartele economice locale afacerile tale?

Rapoartele economice pe localități, precum cele oferite de platforma Listafirme.ro, sunt instrumente esențiale pentru orice antreprenor, investitor sau manager care dorește să înțeleagă mai...

Donald Trump dorește ca statele membre NATO să își crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB

Echipa președintelui ales al SUA, Donald Trump, a informat oficialii europeni că intențiile sale includ cererea ca statele membre NATO să își crească cheltuielile...

Sferturile Cupei României Betano. Tabloul complet

Faza grupelor Cupei României Betano, ediția 2024-2025, s-a încheiat, dar configurarea completă a sferturilor de finală depinde de desfășurarea a două meciuri de baraj...
Ultima oră
Pe aceeași temă