Suntem la un pas de a vedea motorina superioară la prețul de 10 lei pe litru, iar Guvernul s-a declarat deja îngrijorat de această situație și cam atât. Sunt săptămâni la rând de când vedem cum prețul combustibililor crește văzând cu ochii, iar șoferii și transportatorii urlă deja în străzi și anunță proteste de amploare.
Nu este nicio scuză că avem războiul la granița țării, în contextul în care Ungaria a făcut ceva pentru propriul popor ca prețurile de la pompă să fie acceptabile. Dacă ne gândim că în vara anului trecut prețul carburanților era la nici 6 lei pe litru, acum discutăm despre 2 euro pe litru, adică 9.79 lei pe litru la motorina superioară. Doar luna aceasta au fost înregistrate 9 -10 runde de scumpiri, iar Coaliția nu reușește să facă o prioritate din această nenorocire și să ia măsuri clare și rapide. Toată lumea arată cu degetul spre Consiliul Concurenței și ANPC, însă lucrurile nu se rezuma doar la controale și amenzi pentru că scumpirile din stațiile de alimentare țin trendul în toată țara.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a avansat ideea plafonării prețurilor la carburanții auto, precizând că măsura ar trebui să fie discutată în cadrul coaliției de guvernare.
„Părerea mea este că trebuie plafonat prețul, cu o marjă de profit. Aștept ministrul Energiei să vină să ne spună cum rezolvă această problemă, dacă nu, oricum o să venim și noi cu propunerile noastre”, a spus Ciolacu.
Liderul PSD a invocat veniturile excepționale ale companiilor din energie, „unele bazate pe un preț speculativ, din punctul meu de vedere. Este normal să solicităm, pentru o perioadă limitată, un efort din partea acestor companii”, a mai spus Ciolacu.
Dacă facem un calcul simplu la un cel mai ieftin litru de benzină care costă 8,5 lei pe litru, vom observa că statul câștigă 38%, iar benzinarii 62%. Mai exact, 1,36 de lei rămân la stat (TVA-ul de 16 la sută); 1,89 de lei se întorc la stat (acciza stabilită la începutul anului); 5,25 lei este suma care rămâne la distribuitor/producător. Dacă ne uităm cu atenție la acest calcul putem observa că sunt creșteri din cauza taxei impusă de la începutul anului, iar lăcomia benzinarilor ar trebui stopată printr-un OUG.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, nu susține ideea reducerii de TVA, pentru că spune că nu ar rezolva problema. ,,Au existat situații similare în trecut în care diminuarea TVA nu a făcut nimic altceva decât o iluzorie scădere a prețului, care a crescut imediat – s-ar putea beneficiarul, adică cetățeanul care alimentează, să se aștepte la o scădere a prețului, care în două săptămâni să revină sau poate chiar să fie mai mare decât cel practicat înainte.”.
Transportatorii sunt deciși în acest moment să iasă în stradă, iar șoferii au început să protesteze prin alimentarea la pompă cu mai puțin de 1 leu, blocând astfel locurile din stațiile peco. În Constanţa, șoferii s-au aşezat la coadă, în zgomot puternic de claxoane. Pe multe bulevarde, prima bandă a fost complet blocată.
Un protest de amploare va avea loc la sfârșitul acestei luni, dacă prețurile la carburanți nu vor scădea.
Marea speranță este ca premierul Ciucă să revină cât mai curând în țară și Coaliția să se pună de acord asupra unor măsuri privind scăderea și plafonarea prețului la benzină și motorină, alfel vom vedea scumpiri la raft și alte majorări de prețuri influențate de carburanți.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!