În Coaliția de guvernare se poartă discuții pentru a numi un nou președinte ANRE, susțin surse politice.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) are un președinte și doi vicepreședinți. Funcția cea mai înaltă este deținută de Dumitru Chiriță. Acesta a fost lider sindical, apoi deputat PSD. Mandatul lui în fruntea ANRE a început în anul 2017 și expiră în curând. Chiriță a ajuns în fruntea ANRE prin susținerea PSD, care însă, în acest moment, nu l-ar mai susține.
Unul dintre numele vehiculate pentru a prelua conducerea ANRE este cel al lui Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei. Nicolescu a precizat însă că, pentru această funcție, ar trebui depuse candidaturi, iar el personal n-are intenția să depună o asemenea candidatură. Răzvan Nicolescu a declarat, luni, într-o intervenție telefonică la postul Digi 24, că dorește să-și continue actuala funcție, pe care o exercită în cadrul UE. Nicolescu este membru în Consiliul de conducere al Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), funcție despre care a precizat că a ocupat-o prin concurs.
Un președinte ANRE sau un ministru poate fi scos vinovat pentru scumpirea energiei
Discuția despre înlocuirea în funcție a șefului ANRE intervine în contextul controversei despre creșterea prețurilor energiei. PNL i-ar fi cerut chiar președintelui PSD să-i retragă sprijinul politic șefului ANRE. Dar președintele PSD, Marcel Ciolacu, consideră că o eventuală vinovăție pentru scumpirea energiei nu o are ANRE ci Ministerul Energiei. Deși PNL ar dori „să-i scoată vinovați pe cei de la ANRE”, „politica în Energie o face Ministerul Energiei”, a subliniat Marcel Ciolacu.
Ciolacu este președintele Camerei Deputaților și al PSD, iar ministru al Energiei este Virgil Popescu (PNL). Marcel Ciolacu a sugerat, în acest context, că unul dintre cei care ar trebui schimbați din funcție este ministrul Energiei, dar că inițiativa pentru înlocuirea ministrului poate să vină doar de la premierul Ciucă. „Primul ministru nu a venit cu o propunere să fie cineva remaniat. E ca la șah, albul mută primul”, a precizat Marcel Ciolacu.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!