0 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCertificatul verde la locul de muncă, aproape legal

Certificatul verde la locul de muncă, aproape legal

Cu o rată de vaccinare de nici 31% din populație imunizată în schemă completă, România se îndreaptă către obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Un lucru contestat de majoritatea sindicatelor din țară. Acestea propun, în schimb, testarea gratuită.

Unde-i lege nu-i tocmeală. Obligativitatea certificatului verde va intra la vot zilele acestea în Parlament la Camera Deputaților. Și sunt șanse mari să treacă. Chiar dacă la Senat nu a fost votată de PSD și AUR. Proiectul a fost respins de Senat cu 67 de voturi „pentru” și 60 de voturi „împotrivă”. Erau necesare 69 de voturi, dar chiar și așa deputații au ultimul cuvânt. Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a anunțat că și-a schimbat părerea despre obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Astfel că, sunt șanse mari ca PSD să dea vot favorabil. Și să mergem la locul de muncă cu test negativ sau vaccinați!

„Cred că certificatul verde, în contextul european, e o prioritate și pentru români. Cred că vom ajunge la o concluzie așteptată și previzibilă pentru români, certificatul verde este o necesitate”, a susținut liderul social-democrat.

Premierul interimar Florin Cîțu a declarat că introducerea obligativității certificatului verde pentru angajați este cea mai non-invazivă măsură. În contextul valului patru al pandemiei, pentru a nu se închide din nou economia. Motiv pentru care, cât de curând, vor fi introduse în Parlament amendamente în acest sens. Cu alte cuvinte, certificatul verde la locul de muncă va fi implementat până la urmă. Indiferent de decizia Deputaților, atâta vreme cât există insistență din partea Executivului.

Sunt situații în care se poate lucra de acasă și atunci mulți angajați sunt scăpați și de obligativatea testării. În cazul în care nu sunt imunizați. Însă medicii și personalul medical, vânzătorii, cadrele didactice, angajații în fabrici și uzine, cei din șantiere sau din alte domenii vor fi nevoiți să meargă fizic la muncă. În această situație în care procentul vaccinaților este în continuare scăzut, mulți vor fi nevoiți să plătească testele covid-19 din banii lor. Ceea ce înseamnă o cheltuială lunară suplimentară de cel puțin 600 de lei pe lună. În rândul profesorilor, de exemplu, Ministerul Educației a publicat lista cu procentele cadrelor didactice imunizate. Iar școlile în care rata personalului imunizat este mai mică de 60 de la sută vor continua online.

Sindicatele sunt împotriva acestei măsuri sau propun testarea gratuită

Majoritatea sindicaliștilor nu sunt de acord ca angajații să suporte cheltuielile pentru testare din bani proprii. Ei propun ca angajatorul sau statul să se ocupe de aceste plăți. Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA își exprimă dezaprobarea față de forma proiectului de lege privind certificatul verd. Așa cum a fost adoptată de comisiile de specialitate ale senatului. Sindicaliștii spun că dacă se adoptă o restricție, atunci aceasta trebuie aplicată tuturor unităților, bugetare sau private. Dacă se iau ca model alte țări, atunci trebuie să fim atenți la toate specificitățile. Ideea suspendării contractului de muncă în absența certificatului verde se aplică doar în Franța și Italia. Însă la sfărșitul perioadei de suspendare în niciuna dintre țări nu încetează contractul de muncă. Așadar, o eventuală desfacere a contractului de muncă este abuzivă și neconstituțională. În plus, testarea lucrătorilor trebuie să se realizeze pe cheltuiala angajatorului, conform normelor de sănătate și securitate în muncă.

Și Federația Sănătatea își exprimă dezacordul față de acest demers. ,,Considerăm că această propunere, este încă o încercare disperată a guvernului demis de a impune într-un mod abject soluții care să acopere incompetența dovedită de-a lungul timpului.” Federația Sănătatea susține vaccinarea voluntară și solicită testarea gratuită a personalului.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Netanyahu reafirmă respingerea oricărui armistițiu cu Hamas

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a reiterat luni respingerea faţă de încheierea oricărui acord de armistiţiu în Fâşia Gaza devastată de război deoarece, în opinia...

Ciucă la revenirea din Austria: Pasul crucial pentru aderarea la Schengen va fi pe 22 noiembrie la Budapesta

Austria, care a blocat intrarea României în Schengen, acceptă să discute tehnic aderarea, după ce numărul migranților ilegali a scăzut „considerabil”. Anunțul a fost...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...
Ultima oră
Pe aceeași temă