15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăCe țări cheltuiesc cel mai mult pe masa de Crăciun? Analiză eToro

Ce țări cheltuiesc cel mai mult pe masa de Crăciun? Analiză eToro

Familiile din Germania se pot confrunta în acest an cu una dintre cele mai scumpe mese de Crăciun din lume, potrivit unui studiu realizat de rețeaua socială de investiții eToro în 12 țări de pe trei continente.

eToro a analizat prețurile din supermarketurile locale ale bucătăriei tradiționale de Crăciun și a constatat că mâncarea festivă tipic germană, care constă în friptură de gâscă și garnituri, inclusiv șuncă, mere și ceapă, va costa 66,70 de euro pentru a hrăni o familie de patru persoane, doar 3 kg de piept de gâscă costând aproape 57 de euro. La celălalt capăt al spectrului costurilor, mâncarea tradițională românească de Crăciun, respectiv sarmalele cu mămăligă, împreună cu toate garniturile obișnuite – inclusiv smântână și ardei iute – și cozonac făcut în casă ar costa o familie de patru persoane doar 26 de euro.

Potrivit studiului eToro, în timp ce familiile germane au cea mai scumpă cină de Crăciun,  câteva națiuni consumatoare de păsări au costuri la fel de ridicate. Familiile spaniole, de exemplu, vor plăti anul acesta 60,90 de euro pentru a mânca cina clasică de Crăciun, care include curcan cu mere, stafide și ceapă. Excepție face Marea Britanie, unde costurile cu curcanul sunt semnificativ mai mici. Pentru a se bucura de o cină tradițională de Crăciun britanică, cu curcan și garnituri clasice, familiile vor trebui să plătească 32,48 de euro.

Ben Laidler, strategul piețelor globale la eToro, a declarat: „Familiile din întreaga lume resimt cu toții impactul prețurilor la alimente, care au crescut cu mult peste inflația deja ridicată din acest an, iar studiul nostru global demonstrează efectul pe care acest lucru îl va avea asupra cinei de Crăciun.  

Datele privind prețurile arată, de asemenea, că multe dintre presiunile inflaționiste sunt locale, existând diferențe mari de costuri între țări, unele dintre ele fiind chiar învecinate. Un lucru cert este că mâncărurile tradiționale din carne de pasăre – fie că este vorba de gâscă sau curcan – cresc costul cinei de Crăciun, prețurile resimțind presiunea exercitată de recentele sacrificări de păsări din fermele din Europa cauzate de gripa aviară. S-ar putea ca acest lucru să stimuleze  cererea de surse de proteine mai ieftine de Crăciun.”

Tabelul prezintă costul ingredientelor pentru masa de Crăciun în 12 țări, în Euro.

Poziție (costdescrescător) ȚarăMasă CraciunCost (EUR)
1GermaniaGâscă și garnituri66,70
2SpaniaCurcan și garnituri60,90
3ItaliaTortellini în supă47,68
4OlandaRuladă de porc45,12
5SUACurcan și garnituri44,31
6FranțaCurcan și garnituri41,06
7AustraliaGrătar34,80
8DanemarcaFriptură de porc34,34
9Marea BritanieCurcan și garnituri32,48
10PoloniaColțunași cu varză muratăși ciuperci cu borș30,39
11NorvegiaFriptură de porc26,80
12RomaniaSarmale cu mămăligă și cozonac25,87

Cu puțin peste România, gospodăriile din Norvegia se vor bucura de a doua cea mai ieftină cină de Crăciun dintre țările incluse în studiu – o masă festivă norvegiană cu friptură de porc și garniturile clasice va costa 26,80 euro pentru o familie de patru persoane.

La nivel mondial, inflația prețurilor la alimente a crescut puternic în acest an, ultima cifră a inflației alimentare din UE fiind de 17,2%, în timp ce cifra corespunzătoare pentru Regatul Unit este de 16%.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Prima contracție a exporturilor globale de țiței de la pandemia COVID-19

Conflictele în desfășurare din Ucraina și Orientul Mijlociu au continuat să perturbe comerțul pentru al doilea an consecutiv Exporturile globale de țiței au înregistrat o...

Prima contracție a exporturilor globale de țiței de la pandemia COVID-19

Conflictele în desfășurare din Ucraina și Orientul Mijlociu au continuat să perturbe comerțul pentru al doilea an consecutiv Exporturile globale de țiței au înregistrat o...

Eliminarea facilităților fiscale lovește industria IT: salarii mai mici și riscuri de concedieri

Decizia de a elimina scutirile de impozite pentru angajații din IT de la începutul lui 2025 generează nemulțumiri în industrie. Salariile nete ale specialiștilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă