2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăBestjobs: Pe lângă IT, şi companiile din construcţii, agricultură şi HoReCa au...

Bestjobs: Pe lângă IT, şi companiile din construcţii, agricultură şi HoReCa au început deja să ia măsuri de reducere a costurilor 

Companiile din sectoare cheie ale economiei prioritizează recrutările pentru rolurile esenţiale într-o perioadă delicată pentru economia românească, arată platforma de recrutare bestjobs. Potrivit acesteia, pe lângă IT, şi companiile din construcţii, agricultură şi HoReCa au început deja să ia măsuri de reducere a costurilor, astfel că angajează doar pentru posturile esenţiale pe care le au libere.

„Economia românească a încetinit ritmul în acest an, pe fondul erodării puterii de cumpărare a consumatorilor, a costurilor crescute pentru firme şi a stagnării economiilor din Vestul Europei, principale pieţe de export pentru industria locală. În acest context, noile măsuri fiscale propuse de Guvern afectează şi mai mult mediul de business, în special anumite domenii cheie. Retragerea anumitor facilităţi fiscale şi creşterea taxării complică strategiile de afaceri pentru companiile vizate, lucru vizibil şi în diminuarea eforturilor de recrutare, în contextul în care numărul de aplicări şi de candidaţi continuă să crească pe platforma de recrutare bestjobs”, arată platforma.

 Pe lângă IT, şi companiile din Construcţii, Agricultură şi HoReCa au început deja să ia măsuri de reducere a costurilor, astfel că angajează doar pentru posturile esenţiale pe care le au libere. Numărul ofertelor de joburi din aceste domenii a stagnat la nivelul lunilor de vară.

„Se simte o oarecare scădere în eforturile de recrutare ale marilor companii, care, de regulă, făceau multe angajări în această perioadă şi deschideau numeroase poziţii. Acum, în timp ce companiile din Retail, Sănătate, Inginerie şi Producţie recrutează masiv, cele vizate de măsurile fiscale se limitează la angajarea doar a personalului esenţial sau a celui deja planificat până acum. E un semn destul de evident că aşteaptă să se clarifice contextul fiscal înainte de a aloca bugetele pentru mărirea echipelor, mai ales pentru anul viitor”, spune Ana Vişian, marketing manager bestjobs.

Sectorul care a redus cel mai mult angajările în ultimele luni a fost cel al Construcţiilor. Media ofertelor publicate pe bestjobs în ultimele 3 luni este şi cu 40% mai mică decât în aceleaşi luni ale anului trecut. Cu toate acestea, spre deosebire de activitatea din 2022, cererea de specialişti în Construcţii şi Instalaţii a fost foarte mare la începutului lui 2023, numărul de joburi postate pe bestjobs în primul trimestru din 2023 fiind aproape egal cu numărul celor postate în primele 6 luni din 2022.

„Aplicările pe bestobs au crescut foarte mult, în septembrie atingând un nou record pentru perioada post-pandemie. Acest lucru este de aşteptat după perioada de concedii, aşa cum era de aşteptat să crească şi numărul de joburi. Cu toate acestea, observăm o stagnare în sectoare, precum Construcţii şi Agricultură, care în această perioadă intensificau căutările de specialişt, care coincide şi cu discuţiile din sfera politică despre plata CASS în cazul acestor angajaţi sau impozitarea sumelor din salarii ce depăşesc 10.000 de lei bruti. În ceea ce priveşte HoReCa, o stagnare a recrutărilor e justificată de încheierea sezonului turistic.”, completează Ana Vişian. 

Salariile angajaţilor români au început deja să înregistreze scăderi, salariul mediu net din luna iulie fiind cu 35 lei mai mic faţă de luna iunie 2023, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Cele mai mici salarii au fost înregistrate în hoteluri şi restaurante, cu puţin peste 2.500 lei net.

În prezent, pe bestjobs, cele mai căutate poziţii din domeniile vizate de noile măsuri fiscale au următoarele salarii:

  • Construcţii şi Instalaţii:
    • Inginer constructor senior – 1.700-2.400 euro net
    • Inginer proiectant instalaţii şi ofertare – 1.500-2.200 euro net
    • Inginer reţele hidrotehnice – 1.600-2.200 euro net
    • Inginer sudor – 1.500-2.000 euro net
  • Industria alimentară:
    • Operator pasteurizare – 700-800 euro net
    • Inginer tehnolog cofetărie – 1.000 -1.500 euro net
    • Măcelar 500-700 euro net
  • Agricultură:
    • Inginer agronom – 1.000-1.700 euro net
    • Coordonator siloz – 1.100 – 1.400 euro net
    • Specialist irigaţii – 1.000-1.300 de euro net
Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Războiul comercial este un „joc cu sumă zero”, avertizează premierul Spaniei

Un război comercial nu este în interesul Uniunii Europene sau al SUA, a declarat miercuri, prim-ministrul Spaniei pentru CNBC Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat...

Investiții masive în gestionarea gunoiului de grajd și producția de biometan în România cu bani din PNRR

Prin intermediul componentei C3 – managementul deșeurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), peste 200 de investiții vor fi realizate pentru înființarea...

Controverse în industria crypto: Monedele $TRUMP și $MELANIA agită piața și stârnesc critici

Președintele Donald Trump și soția sa, Melania Trump, au intrat în industria criptomonedelor cu lansarea meme coin-urilor $TRUMP și $MELANIA, care au generat reacții...
Ultima oră
Pe aceeași temă