Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care va acorda angajaţiilor și foștilor angajați din România acces, online şi neîngrădit, la datele proprii din Registrul de evidenţă a salariaţilor (REVISAL).
Digitalizarea și debirocratizarea încep să-și facă simțită prezență. Odată cu această lege, practic cei care vor să afle informaţiile privind contractele de muncă şi vechimea, dar şi dacă angajatorii le-au plătit contribuţiile către stat, o pot face cu un simplu click de acasă, fără nervi și drumuri inutile.
Totodată, în Registrul de evidenţă a salariaţilor vor fi incluse, de acum înainte, şi informaţii despre nivelul şi specialitatea studiilor absolvite, pentru a veni în sprijinul celor care ocupă funcţii pentru care sunt obligatorii anumite calificări.
”Fără birocraţie inutilă, fără proceduri greoaie şi consumatoare de timp, angajaţii din România vor avea acces, online şi neîngrădit, la datele proprii din Registrul de evidenţă a salariaţilor (REVISAL). Vor putea vedea, oricând, informaţiile privind contractele de muncă şi vechimea, dar şi dacă angajatorii le-au plătit contribuţiile către stat. Pentru ca toate acestea să se întâmple este nevoie doar ca proiectul USR adoptat astăzi de Parlament, iniţiat de deputata Cristina Prună, să devină lege prin promulgare de către preşedinte”, a transmis USR.
Pe de altă parte, Revisal va fi accesibil online pentru salariați și foști salariați, în privința datelor care îi privesc. Informațiile din Registrul vor putea fi vizualizate, descărcate și tipărite, fiind totodată posibilă generarea online și descărcarea unui extras din Registru.
De asemenea, vechimea în muncă și/sau în specialitate va putea fi dovedită și cu extrasul generat online, document cu putere juridică.
Odată promulgată legea de către președintele Klaus Iohannis, Guvernul va trebui să adopte o hotărâre de guvern, în termen de 60 de zile, prin care să stabilească procedura de acces online în Revisal, modalitatea de generare și descărcare a extrasului, precum și condițiile în care prin extras se va putea dovedi vechimea în muncă.
Vârsta de pensionare
În prezent, toate pensiile sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Aceasta ar fi trebuit să fie înlocuită de Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, dar trecerea la noua legislație a pensiilor a fost amânată pentru 2023.
Stagiul minim de cotizare pentru cei care vor să iasă la pensie este de minim 15 ani, în timp ce stagiul complet este de 35 de ani. Românii care au atins vârsta standard de pensionare şi au îndeplinit stagiu de cotizare în sistemul public de pensii se pot pensiona.
Pentru bărbaţi, vârsta standard la care pot ieşi la pensie este de 65 de ani. Cei care au împlinit această vârstă şi au îndeplinit condiţiile minime de cotizare, cel puţin 15 ani, pot ieşi la pensie.
Bărbaţii care au lucrat în condiţii grele beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.
În cazul femeilor, vârsta la care acestea pot ieşi la pensie este de principiu 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. În 2022, de exemplu, femeile se pot pensiona la 61 de ani. Stagiul complet de cotizare este tot de 35 de ani, însă acesta va fi atins prin eşalonare în următorii ani. Începând de anul viitor, vârsta standard la care se vor putea pensiona femeile va fi de 62 de ani. La fel ca bărbaţii, şi femeile pot ieşi mai devreme la pensie dacă au lucrat în condiţii grele. Mai mult, femeile pot alege să lucreze până la 65 de ani.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!