Piața de capital din România a crescut cu 10% în primele șase luni ale acestui an, ținând cont de indicele BET-TR, care include și dividende. La sfârșitul sesiunii de tranzacționare din 29 iunie, BET-TR a arătat un nivel de 25.119 de puncte, ceea ce reprezintă un maxim istoric de la înființarea sa în urmă cu 11 ani.
Tot în prima jumătate a acestui an, indicele companiilor de energie și utilități BET-NG a înregistrat o creștere de 12,5%, cea mai mare rată de creștere dintre toți indicii BVB. Deși creșterea înregistrată la sfârșitul lunii iunie la nivelul general al pieței a avut loc pe fondul scăderii lichidității, majoritatea indicilor Bursei de Valori București (BVB), cu excepția BET-FI, care include companii de investiții financiare și Fondul Proprietatea, erau în teritoriu pozitiv la finele primelor 6 luni ale acestui an.
Piața de capital din România a depășit performanța față de câțiva indici reprezentativi. În ultimii 5 ani, companiile din indicele BET-TR au oferit investitorilor câștiguri de 103%, exprimate în moneda unică europeană, peste nivelul oferit de S&P500 american (+91,3%) și peste dublu față de indicele european, STOXX600 (+41,6%), conform datelor BVB și Refinitiv.
Pe același orizont de timp, performanța exprimată în moneda unică europeană a indicilor de rentabilitate totală FTSE Emerging Markets a fost de 20,1%, în timp ce MSCI Frontier Markets a crescut cu 13,3%. Performanța trecută nu este o garanție a performanțelor viitoare, iar piețele financiare pot evolua diferit în viitor.
Numărul investitorilor de pe piața de capital din România a continuat să crească și a ajuns la peste 141.000 de investitori la sfârșitul primului trimestru al anului 2023, potrivit datelor de la Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparație, în 2019 au fost aproape 54.000 de investitori. Aceasta reprezintă o creștere de 160% în ultimii cinci ani. Mai mult, cifra de 141.000 de investitori reprezintă un record istoric pentru piața de capital din România.
Listarea Hidroelectrica
În ceea ce privește lichiditatea, la nivel general se poate observa că valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la 8,4 miliarde lei, echivalentul a 1,7 miliarde euro, dar această cifră este în scădere față de primele șase luni de la anul trecut, pe fondul așteptărilor investitorilor cu privire la viitoarele IPO-uri anunțate la BVB, dintre care cel mai important eveniment corporativ a fost listarea anticipată a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România.
Valoarea totală a celor 15 listări efectuate la Bursa de Valori București (BVB) a depășit 1,8 miliarde de euro în primele șase luni ale acestui an, perioadă marcată de volatilitate pe piețele internaționale de capital.
Pe segmentul cu venit fix, au fost listate 7 emisiuni de obligațiuni corporative cu o valoare cumulată de 1,12 miliarde euro, 5 emisiuni de obligațiuni de stat Fidelis în valoare de 618 milioane euro și o emisiune de obligațiuni municipale în valoare de 112 milioane euro, iar pe segmentul pe segmentul de capitaluri proprii a existat o listare în valoare de 1 milion euro.
Instrumentele cu venit fix au contribuit semnificativ la valoarea totală de tranzacționare înregistrată în primele șase luni la BVB, determinate în special de continuarea programului de emisiuni de obligațiuni guvernamentale Fidelis, dar și de revitalizarea segmentului de obligațiuni corporative. Privind evoluția listărilor de acțiuni și obligațiuni, peste 160 de runde de finanțare au avut loc pe BVB în ultimii cinci ani, cu o valoare cumulată de 8 miliarde euro.
„Piața de capital din România a beneficiat de un prim semestru care a adus o creștere substanțială, care devine cu atât mai relevantă când analizăm contextul internațional mai larg. Privind în urmă, devine din ce în ce mai clar că în aceste primele 6 luni ale anului investitorii au fost în așteptare și au dorit să se poziționeze cât mai bine pentru oferta Hidroelectrica, cea mai importantă listă din Europa de până acum în acest an. Ca urmare a listarii Hidroelectrica, am devenit a treia piata de capital din regiune la capitolul capitalizare, iar in lipsa unui eveniment extrem negativ vom incheia anul 2023 cu cel mai mare nivel de capitalizare inregistrat din istoria companiilor romanesti. tranzacționate la bursă”, spune Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.
Evoluția pozitivă a pieței de capital în primele șase luni ale anului 2023 vine după un an 2022 marcat de volatilitate și incertitudini. La nivelul pieței de capital din România, anul trecut au fost înregistrate noi maxime istorice în ceea ce privește valoarea totală tranzacționată, lichiditatea medie zilnică și numărul de tranzacții.
Creșteri și în 2022
Astfel, Bursa de Valori București a atins un nou record în 2022 în ceea ce privește valoarea totală a tranzacțiilor efectuate pe toate piețele cu toate tipurile de instrumente financiare întrucât totalul tranzacțiilor a depășit 24 de miliarde de lei, în creștere cu 11% față de nivelul din 2021. Tot anul trecut, lichiditatea medie zilnică de tranzacționare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piața Reglementată și pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare a crescut cu 11% și a ajuns la 95,6 milioane lei.
Investitorii au atins un nou record în 2022 în ceea ce privește numărul de tranzacții cu toate tipurile de instrumente financiare efectuate pe toate piețele: peste 1,67 milioane de tranzacții. În același timp, incertitudinile internaționale au dus la scăderi ale pieței de 1,9% pentru indicele BET-TR la finele anului trecut.