3.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăAgricultura sustenabilă: Ce presupune, cum se realizează

Agricultura sustenabilă: Ce presupune, cum se realizează

În condițiile în care nivelul de poluare a atins cote alarmante, iar resursele naturale se epuizează într-un ritm alert, se vorbește tot mai des despre sustenabilitate în toate domeniile. Sustenabilitatea este un concept ce presupune satisfacerea nevoilor oamenilor care trăiesc în prezent, fără a afecta resursele de care vor beneficia generațiile viitoare.

Acest concept se aplică și în domeniul agricol, astfel că mulți fermieri practică în prezent agricultura sustenabilă. Te invităm să parcurgi întregul material pentru a afla mai multe despre acest tip de agricultură.

Ce înseamnă agricultură sustenabilă

Preocuparea de bază a unui fermier care practică agricultura sustenabilă este aceea de a cultiva plantele și a crește animalele în mod natural, folosind strict resursele necesare. De asemenea, o atenție deosebită este acordată și utilizării resurselor regenerabile, care sunt întrebuințate ori de câte ori este posibil.

Pe scurt, agricultura sustenabilă se realizează în mod natural, fără ca fermierii să fie preocupați de creșterea productivității prin alte mijloace în afara celor pe care natura le pune la dispoziție. 

Ce dotări necesită o fermă sustenabilă

O fermă sustenabilă nu poate produce la scară industrială pentru că este imposibil să cultivi suprafețe mari bazându-te doar pe resursele naturale. De aceea, o astfel de fermă nu are nevoie de foarte multe utilaje agricole, iar dotările se rezumă, în cele mai multe cazuri, la uneltele tradiționale.

Totuși, aceasta nu exclude folosirea unor tehnologii moderne, care nu au impact asupra mediului. Spre exemplu poți contracta un credit pentru irigații, cu ajutorul căruia să îți instalezi un sistem modern care îți va fi de mare ajutor în perioadele secetoase.

Cum se gestionează resursele

Am precizat de la bun început că agricultura sustenabilă pune accentul pe resursele naturale și pe utilizarea acestora în limitele strictului necesar. Aceasta presupune o serie de măsuri pentru buna gestionare a resurselor, iar pe cele mai importante le prezentăm în cele ce urmează:

  • Solul – pământul reprezintă cea mai valoroasă resursă naturală în agricultură, iar fermierii trebuie să manifeste o grijă permanentă pentru menținerea și îmbunătățirea calități solului. În cazul fermelor sustenabile, se folosesc pentru fertilizare în special îngrășăminte naturale, în cantități bine măsurate, astfel încât substanțele nutritive să fie absorbite în totalitate de plante. Poți să apelezi și la îngrășăminte chimice și produse de protecția plantelor, însă optimizând de fiecare dată cantitățile folosite. De asemenea, lucrările de pregătire și întreținere a terenului se efectuează la timp, acordând o atenție sporită și combaterii eroziunii solului.
  • Apa – râurile, lacurile și iazurile constituie principalele surse naturale pentru irigații, iar consumul de apă preluată de aici trebuie optimizat, pentru a se evita risipa. O preocupare deosebită trebuie acordată și protejării surselor naturale de apă împotriva poluării cu deșeuri, îngrășăminte sau pesticide.
  • Biodiversitatea – în agricultura sustenabilă, culturile vegetale și fermele de animale trebuie să aibă un impact minim asupra florei și a faunei, fără a afecta biodiversitatea. Astfel înființarea terenurilor agricole sau construcția fermelor se fac fără a defrișa suprafețe și protejând cât mai mult flora din zonă. Totodată, exploatațiile agricole nu trebuie să afecteze în vreun fel viața animalelor sălbatice.

Nu în ultimul rând, depozitarea și colectarea deșeurilor se face în mod selectiv, având grijă ca acestea să nu afecteze în vreun fel mediul înconjurător.

Practici utilizate în agricultura sustenabilă

Pentru a pune în aplicare principiile agriculturii sustenabile, fermierii apelează la o serie de proceduri și tehnici de lucru cu un impact minim asupra mediului. Iată câteva din cele mai frecvent utilizate practici în agricultura sustenabilă:

  • Rotația culturilor – reduce în mod natural riscul de apariție a bolilor și dăunătorilor prin alternarea a două sau mai multe culturi diferite pe o suprafață de teren. Astfel, ouăle de insecte și agenții patogeni rămași în sol de la cultura anterioară își pierd din potențialul distructiv datorită noii culturi, care este mai rezistentă sau imună la atacurile speciilor respective.
  • Cultivarea covoarelor verzi – are ca scop creșterea fertilității terenurilor sărace în substanțe nutritive, dar și combaterea buruienilor cu ajutorul unor culturi specifice. Plantele care alcătuiesc covorul vegetal împiedică buruienile să se dezvolte și îmbogățesc solul cu nutrienți.
  • Folosirea microorganismelor care trăiesc în simbioză cu plantele de cultură – anumite bacterii și ciuperci au efecte benefice asupra plantelor, ajutându-le să se hrănească mai bine și îmbunătățindu-le metabolismul. Prin infestarea culturilor cu astfel de microorganisme se evită folosirea unor tratamente cu substanțe chimice care ar avea același efect.

Lista este mai complexă și mai include folosirea judicioasă a resturilor vegetale, utilizarea plantelor fixatoare de azot atmosferic și a celor care distrug sau înlătură anumiți dăunători, reducerea tasării solului precum și refacerea și menținerea stratului de humus. De asemenea, nu trebuie omisă folosirea extractelor din plante și a altor substanțe biologice împotriva bolilor și dăunătorilor.

Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre agricultura sustenabilă. Dacă te simți pregătit să faci acest pas, atunci ține cont de practicile prezentate în acest articol!

Cele mai citite

Sindicaliștii Metrorex protestează în fața Guvernului

Sindicaliștii solicită creșterea salariilor și finanțarea adecvată a companiilor Metrorex Uniunea Sindicatul Liber din Metrou organizează miercuri, de la ora 14:30, un protest în fața...

Europa trebuie să fie pregătită pentru tarifele lui Trump, avertizează șeful Băncii Centrale Europene

Trump a amenințat că va impune taxe asupra mărfurilor importate în SUA din UE Europa trebuie „să fie pregătită” și să anticipeze potențialele tarife comerciale...

Electromontaj electrizează Europa: Proiect de 1,75 miliarde de euro în Olanda

Contractul vizează construirea a 400 km de linii de înaltă tensiune și modernizarea altor 600 km, alături de alte trei companii internaționale Compania românească Electromontaj...
Ultima oră
Pe aceeași temă