Dunwell, cea mai mare agenție de brokeraj specializată în sectorul industrial, a obținut o cotă de 35% din piața intermedierilor de spații logistice și industriale în primul semestru al anului, cu tranzacții de aproximativ 45.000 mp, consolidându-și, astfel, poziția în topul celor mai mari agenții de consultanță imobiliară din România.
Specialiștii Dunwell au tranzacționat atât spații de depozitare, cât și viitoare unități de producție, reprezentând extinderi, relocări sau proiecte noi. Suprafața medie tranzacționată de Dunwell în prima jumătate a anului s-a ridicat la 5.000 mp.
“Piața industrială din România traversează o perioadă foarte bună, marcată de un interes crescut din partea investitorilor, lucru confirmat și de rezultatele pozitive înregistrate în prima parte a acestui an, când am reușit să depășim o treime din cota de piață a tranzacțiilor realizate de agențiile cu activitate în sectorul industrial. Ne așteptăm ca acest trend să se mențină și în a doua parte a anului, pentru ca până la finalul lui 2019 să depășim pragul de 100.000 mp de spații industriale tranzacționați”, a declarat Marian Orzu, managing partner Dunwell.
Potrivit datelor Dunwell, în prima jumătate a anului, în piața industrială s-au tranzacționat circa 280.000 mp, din care peste 125.000 mp au fost realizați de către agențiile de consultanță imobiliară, diferența reprezentând tranzacții directe ale dezvoltatorilor. Aproximativ 50% din totalul tranzacțiilor din primul semestru a fost realizat în locațiile din București, 70% dintre acestea fiind încheiate de agențiile de consultanță. Alte zone de tranzacționare sunt Timișoara și Ploiești.
Din totalul tranzacțiilor realizate de agenții, peste 80% din totalul suprafețelor a fost reprezentat de depozitare, diferența fiind producție. Aproximativ 90% din tranzacțiile spațiilor cu destinație de producție au fost securizate de echipa Dunwell.
Pentru anul în curs, Dunwell estimează că volumul tranzacțiilor va fi similar cu cel din 2018 și se va situa la peste 500.000 mp, realizate atât de agenții, cât și direct cu dezvoltatorii.
În ceea ce privește livrările de noi spații industriale, stocul total de proiecte moderne a depășit la jumătatea anului pragul de 4 milioane mp, în condițiile în care potențialul de dezvoltare anunțat la începutul lui 2019 se ridică la aproximativ 750.000 mp noi proiecte de spații industriale la nivelul întregii țări.
Proiecte noi pe harta dezvoltărilor industriale
Dezvoltatorii de proiecte industriale au început să se orienteze spre noi zone de interes, după ce au observat potențialul de creștere al orașelor regionale sau al unor noduri rutiere tot mai căutate. Astfel, noi terenuri au fost securizate, iar pe spațiul disponibil se vor ridica noi parcuri industriale.
“Observăm un interes tot mai mare pentru regiunea de Est a țării și în noi locații, până acum mai puțin populare din București, cum este cazul zonei de Nord-Est, din apropierea autostrăzii A3 (București – Ploiești). De asemenea, se remarcă și o cerere crescută pentru proiecte Inner City Logistics, cunoscute pentru facilitatea de << last mile delivery >>, prin care produsele ajung la utilizatorul final într-o perioadă mai scurtă de timp, cum este cazul zonelor Preciziei, Pipera, Theodor Pallady sau Berceni, locații aflate practic în interiorul centurii ocolitoare a Capitalei. Această evoluție vine și ca urmare a demarării unor proiecte de infrastructură care au creat oportunități de dezvoltare și pun bazele unor viitoare investiții de anvergură. Mai mult, orașe precum Roman, Bacău, Iași, Craiova sau Constanța se află astăzi pe harta de interes a marilor investitori”, a declarat Daniel Cautiș, managing partner Dunwell.
Daniel Cautiş
O tendință pe piața industrială este reprezentată de închiderea unor fabrici de textile și încălțăminte din Vestul României, în contextul în care forța de lucru a devenit mai scumpă după creșterile salariului minim, ceea ce a făcut ca mulți investitori să își regândească strategia și opțiunile. Aceștia au optat fie pentru deschiderea de noi facilități de producție în Estul țării, în noi zone de dezvoltare economică, fie pentru relocarea activității cu totul, în altă țară.
“Investitorii se uită cu atenție la România și la oportunitățile de dezvoltare de aici, dar tot mai mulți înclină spre proiecte în Estul României sau în zone mai puțin aglomerate, care să le faciliteze o dezvoltare în perspectivă și o piață nouă, așa cum este cazul companiilor din domeniul automotive, care aleg locații precum Iași, Roman sau Bacău pentru noile unități de producție din țara noastră”, a adăugat Daniel Cautiș.
Dezvoltatorii și investitorii au început să securizeze terenuri pentru proiectele ce vor fi livrate din 2020
Terenurile cu destinație industrială sunt tot mai căutate de investitori și dezvoltatori imobiliari, care doresc extinderea activității din România sau care caută oportunități de dezvoltare în zone noi. Echipa de terenuri a Dunwell se află în discuții avansate cu dezvoltatori imobiliari și investitori care își doresc să securizeze terenuri în orașele cu cel mai mare potențial din România.
„Am semnat mai multe pre-contracte pentru terenurile aflate în noile zone de interes pentru investiții industriale. Mai mulți dezvoltatori au securizat terenuri în zona de Nord, în apropierea autostrăzii A3 (București – Ploiești), acolo unde prețurile încep să crească proporțional cu cererea tot mai ridicată, prețul pornind de la 30 euro/mp și putând ajunge și la 60 euro/mp, cât și în Estul Capitalei, unde, din 2020, ne așteptăm la încă 200.000 mp proiecte industriale și unde prețurile sunt mai atractive, de 25 – 35 euro/mp. Zona de Vest a Capitalei rămâne de interes pentru dezvoltatori, unde noi proiecte vor fi demarate de anul viitor și unde prețurile, datorită unei concurențe ridicate, se află la un nivel foarte competitiv. Din păcate, lipsa infrastructurii din Sudul Capitalei, din apropierea centurii ocolitoare, este o piedică în demararea de noi proiecte industriale. La nivel de țară, Cluj, Constanța, Bacău, Craiova și Brașov sunt orașele cu cele mai atractive terenuri și care promit dezvoltări considerabile în următorii ani”, a declarat Laurențiu Badea, managing partner și responsabil al departamentului Land Development din cadrul Dunwell.
Laurenţiu Badea