Din cauza Covid, cam un milion de români au rămas fără loc de muncă

Numărul celor fără loc de muncă în România, din cauza coronavirus, e de aproximativ un milion, luând în calcul contractele de muncă suspendate şi încetate la finalul lunii mai, potrivit unui comunicat de presă al Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 15.06.2020 - 15:36

"La această cifră se va adăugă numărul românilor veniţi din străinătate, care sunt în căutarea unui loc de muncă. Pentru că situaţia economică este în declin în întreaga lume, este de aşteptat ca tot mai mulţi români să decidă să se întoarcă acasă", se menţionează în comunicat.

Potrivit datelor Eurostat, ponderea populaţiei active din România (cu vârste între 20 şi 64 de ani) care a părăsit ţara s-a triplat într-un deceniu, de la 7,5% în 2007, la 19,7% în 2017, informează Agerpres.

Unele statistici arată că în Italia sunt circa 1,2 milioane de imigranţi români, în Germania - un milion, în Spania - 600.000, în SUA - 500.000, în Marea Britanie - 450.000, în Canada - 250.000, în Israel - 200.000, în Franţa - 100.000, în Austria - 100.000, în Belgia - 100.000, în Grecia, Olanda, Danemarca, Suedia şi Portugalia - câte aproximativ 50.000 etc.

De la aderarea la Uniunea Europeană, în anul 2007, potrivit Băncii Mondiale (BM), românii care lucrează în străinătate au trimis în ţară 36,33 miliarde de dolari.

Numai în anul 2019, românii au trimis în ţară 7,235 miliarde dolari, conform Băncii Mondiale. Potrivit Băncii Naţionale a României (BNR), investiţiile străine directe au însumat anul trecut 5,3 miliarde de euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 5,2 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 119 milioane euro.

Astfel, cei 7,2 miliarde de dolari trimiţi în ţară, lucrătorii români din străinătate au fost, practic, cei mai mari investitori străini din România, se mai precizează în comunicatul CONAF.

"Efectele asupra economiei în acest an vor fi puternic resimţite! Banii pe care lucrătorii români din străinătate îi trimiteau în ţară se vor reduce substanţial, iar, pe plan naţional, ne vom trezi, în câteva luni, cu un număr crescut de şomeri.

Aportul acestor lucrători este important: lucrând în străinătate, românii şi-au putut permite să trimită acasă, de-a lungul timpului, peste 36 miliarde de dolari. Dacă presupunem că jumătate dintre cei plecaţi la muncă în străinătate se întorc, din cauza crizei financiare declanşate de pandemia de coronavirus, raportându-ne la datele anului trecut furnizate de Banca Mondială, ţara noastră pierde cel puţin jumătate din totalul contribuţiilor din 2019.

România pierde, astfel, în acest an, cel puţin 2-3 miliarde de dolari, bani reprezentând contribuţia românilor care lucrează în afara graniţelor ţării", a declarat Cristina Chiriac, preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Comentarii