DECARBONIZARE Noua economie verde va veni mai repede decât se credea

Decarbonizarea, digitalizarea și descentralizarea, spre o lume nouă a Energiei

Noi progrese tehnologice au loc în domeniul energiei regenerabile, ca şi inovații în domeniul stocării, dar și digitalizarea.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 19.08.2019 - 14:33

De asemenea, dezvoltarea generării distribuite de energie accelerează ritmul tranziției energetice globale, arată cel mai recent studiu EY, care cuprinde Europa, SUA, Oceania, țările din cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), China, India și America Latină. Studiul indică un ritm mai rapid decât cele mai ambițioase estimări, devansând atingerea punctelor critice cu până la doi ani.

Sunt patru vectori-cheie ce comprimă timpul rămas până la apariția de noi surse: tehnologie superioară și mai ieftină; trecere accelerată spre energie regenerabilă, la nivel de companii de utilități; scăderea costurilor soluțiilor descentralizate de generare și stocare. 2018 e al șaptelea an consecutiv în care volumul noilor capacități de energie regenerabilă depășește instalările de capacități de energie convențională.

Tehnologiile digitale care accelerează instalarea de capacități de energie regenerabilă, cum ar fi stocarea în acumulatori, vehiculele electrice, inteligența artificială și învățarea automată, au evoluat rapid de la statutul de tendințe emergente, la părți integrante ale sistemului energetic. Inovațiile în domeniul acumulatorilor, în special soluțiile de stocare de către companiile de utilități, marchează un punct de cotitură major, care va dinamiza alte domenii.

 

Prosumatori

„În linie cu tendințele globale, generarea distribuită e facilitată în România odată cu aprobarea pachetului de reglementări pentru prosumatori”, spune Mihai Drăghici, senior manager Business Advisory Services EY România.

„Electrificarea totală” este un factor important la baza acestei schimbări a mixului de energie. Până în anul 2050, se preconizează că aproape 70% din populația lumii va locui în zone urbane, iar electricitatea va reprezenta 50% din consumul de energie. Acest lucru indică faptul că electrificarea clădirilor, a sistemelor de încălzire, a industriei, a centrelor de date și transportului reprezintă pârghia critică pentru construirea unor orașe durabile, care să nu afecteze clima.

Comentarii