În cadrul celei de-a II-a ediţii a conferinţei „Connecting Europe through Innovation”, ca un preambul la mesajul şefului Executivului, Birchall a punctat că pentru premier şi Guvernul României conectivitatea reprezintă un subiect de interes major inclusiv din perspectiva preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE începând cu 1 ianuarie 2019, iar alături de turism reprezintă „nu doar sectoare economice strâns legate între ele, ci şi două zone cu potenţial de creştere economică, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul întregii Uniuni Europene”.
„Ştim că turismul românesc are toate ingredientele necesare pentru a ajunge o poveste de succes la nivel european. Este responsabilitatea noastră să creăm pârghiile necesare pentru dezvoltarea acestui sector, cu atât mai mult, cu cât se dovedeşte esenţial rolul său în ansamblul măsurilor avute în vedere pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Suntem conştienţi de importanţa inovaţiei şi a noilor tehnologii şi, implicit, de necesitatea integrării sectorului turistic în domeniul comerţului electronic. Totodată, apreciem ca fiind esenţială coordonarea şi crearea de sinergii cu alte sectoare şi încorporarea noilor tehnologii în celelalte politici cu impact în domeniu”, se arată în mesajul premierului transmis de Ana Birchall.
Dăncilă a adăugat că România are în vedere utilizarea acestui sector „pentru a promova şi a face mai bine cunoscut patrimoniul natural şi cultural al ţării noastre pentru a deveni o ţară turistică competitivă la nivel global”.
„Apreciem că turismul necesită un cadru de politică ambiţios, iar pentru realizarea acestuia, Comisia, statele membre, autorităţile locale şi regionale, industria şi toate părţile interesate trebuie să întreprindă acţiuni specifice menite să sprijine conservarea şi consolidarea patrimoniului Europei şi promovarea la nivel mondial a imaginii Europei ca destinaţie de excelenţă”, se arată în acelaşi mesaj.
Totodată, premierul a punctat, în context, că „interconectivitatea reprezintă un element esenţial pentru funcţionarea optimă a pieţei unice europene”, iar, în acest sens, „politicile sectoriale ale UE abordează din ce în ce mai mult modalităţile concrete prin care acest obiectiv poate fi atins la nivel european”.
„România a susţinut încă de la început demersurile la nivel european privind dezvoltarea reţelei transeuropene de transport, aşa-numita TEN-T, crearea şi dezvoltarea unei reţele atotcuprinzătoare care să asigure conexiunea cu regiunile mai îndepărtate ale Uniunii şi care să contribuie la eliminarea dezechilibrelor de dezvoltare est-vest la nivelul Uniunii. Această reţea constă în infrastructuri destinate tuturor modurilor de transport, asigurând astfel buna funcţionare a pieţei interne şi creşterea coeziunii economice şi sociale”, a subliniat Dăncilă.
Premierul a adăugat că „accesarea şi buna administrare a fondurilor europene reprezintă o prioritate strategică pentru România”.
„Prin urmare, în contextul negocierilor privind cadrul financiar multianual european, România susţine necesitatea identificării unor soluţii pentru eliminarea principalelor obstacole privind finanţarea. Infrastructura de transport este un factor esenţial în dezvoltarea şi facilitarea investiţiilor în toate sectoarele, iar o politică de turism sustenabilă depinde în mare măsură de capacitatea de dezvoltare a acestui sector. Turismul reprezintă nu doar un mijloc de a ne bucura cu toţii de o lume a diversităţii şi specificităţii statelor membre, dar şi un vector pentru dialog, reconciliere, toleranţă şi incluziune socială. Este un motiv în plus pentru care turismul trebuie să devină o politică de succes la nivelul UE care să consolideze imaginea Europei ca ansamblu de destinaţii sustenabile şi de înaltă calitate”, se mai arată în mesajul prim-ministrului.
La conferinţă a fost prezent şi comisarul european pentru Piaţă Internă, Industrie, Antreprenoriat şi IMM-uri, Elzbieta Bienkowska, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, precum şi mai mulţi miniştri ai Cabinetului Dăncilă – Liviu Şova (Transporturi), Rovana Plumb (Fonduri Europene), Radu Oprea (Mediu de Afaceri), Dănuţ Andruşcă (Economie).