10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăEconomieCum pleci în vacanță cu animalul de companie dacă nu ai mașină....

Cum pleci în vacanță cu animalul de companie dacă nu ai mașină. Profit din câini la CFR

De cele mai multe ori, fie ele pisici, câini sau chiar hamsteri, animalele de companie fac parte din familie, iar proprietarului îi vine greu să plece fără ele în concediu.

În majoritatea cazurilor, câinii sunt duși cu mașina în vacanțele din țară, la munte și la mare, dar și în țările vecine, pe distanțe rezonabile, cum ar fi Bulgaria sau Grecia. Problema apare însă atunci când nu poți folosi autoturismul, din varii motive – fie pur și simplu nu ai permis, fie mașina este la reparat.

Ți-ai planificat din vreme concediul și nu vrei să lași câinele acasă, pentru că nu are cine să se îngrijească de el, așa că trebuie să recurgi la un plan B. În aeronavele tututror companiilor aviatice este permis accesul, contra cost, al animalelor de companie. Trebuie însă ținut cont de faptul că doar animalele de talie mică – pisici sau câini din rasele pekinez, bichon etc – pot fi ținute în cabină, alături de stăpânii lor. Câinii de talie medie sau mare trebuie puși în cuști speciale și duși în cala avionului, ceea ce nu de puține ori este o experiență traumatizantă pentru ei.

 

Interzis în autocar sau microbuz

O altă variantă este să apelezi la o companie de autocare sau microbuze pentru a ajunge împreună cu câinele la destinația dorită.

Ei bine, vei avea parte de o surpriză neplăcută, pentru că majoritatea acestor firme interzice categoric accesul în vehicule cu animale de companie.  ”Nu este permis transportul animalelor cu excepția câinilor însoțitori pentru persoanele nevăzătoare. Pasagerul trebuie să anunțe acest lucru în momentul rezervării călătoriei. Este în obligația pasagerului să cunoască legislația în vigoare privind trecerea frontierei cu animale de companie. Pentru câinii însoțitori pentru persoanele handicapate se va achita un tarif de 50% din tariful normal de adult, aplicabil în cazul călătoriilor dus sau dus – întors”, se precizează pe site-ul Eurolines România, una dintre cele mai mari companii de transport rutier de călători din țara noastră.

O altă societate de transport ale cărei autocare pot fi văzute atât în România cât și în toate țările din Europa este Atlassb, înființată de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea. Pe site-ul Atlassib, interdicția este și mai categorică: ”Nu se admit la transport animale”.

La fel de intrasingenți sunt și cei de la Memento Bus, companie deținută de agenția de turism Christian Tour: ”Din motive de securitate pentru călători, nu este acceptată călătoria cu animale de companie”.

 

Trenul, singura opțiune viabilă

În aceste condiții, singurul mod de transport prietenos cu animalele de companie este cel feroviar. Ba încă CFR Călători face și un profit frumușel din vânzarea de bilete pentru câini, în special.

”În anul 2017 s-au emis 9.815 bilete pentru animalele de companie, în valoare totală de 110.573 lei. În primele șapte luni ale anului 2018 s-au vândut 5.320 de bilete pentru animalele de companie, în valoare totală de 58.550 lei”, se arată într-un răspuns al operatorului feroviar de stat la solicitarea ziarului România liberă.

Oficialii CFR Călători au precizat că nu dețin date statistice referitoare la rutele pe care s-au vândut cele mai multe bilete pentru animalele de companie. De menționat faptul că animalele de companie pot fi transportate cu trenul doar la clasa a doua și, evident, însoțite de cel puțin un adult.

 

Cât costă biletul de tren pentru câine

Tariful de transport al unui câine se încasează cu un bilet în valoare de 50% din tariful de tren Regio, clasa a doua, pentru un adult, pe aceeași rută. Cu alte cuvinte, chiar dacă iei trenul InterRegio, vei plăti pentru câine aceiași bani ca la Regio (fostele Personale).

”Pentru un câine care este transportat în vagoanele de călători fără a se prezenta biletul de călătorie se eliberează bilet de călătorie eliberat în tren la tarif integral de taxare în tren, corespunzător rangului trenului şi distanţei kilometrice pe care circulă călătorul, proprietar al câinelui”, se mai arată pe site-ul societății. Mai pe românește, ori plătești un bilet mai scump, ori te înțelegi cu ”nașul”.

Dar nu în toate cazurile trebuie plătit bilet pentru animalul de companie. Câinii, pisicile şi animalele mici, ţinute în braţe, precum şi păsările mici în colivii pot fi transportate fără plată, dacă nici un călător nu protestează. Dacă alţi călători protestează, personalul de tren sau cel de control, în cazuri bine justificate, pot interzice călătoria cu aceste animale. Adică din nou suntem la mâna ”nașului”, pentru că nicăieri nu se precizează ce înseamnă ”animale mici”.

 

Fără câini periculoși

În trenurile de călători este interzis accesul câinilor periculoşi, al celor de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor. Accesul în trenuri al câinilor din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor este permis, numai dacă poartă botniţă, au carnet de sănătate şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte următoarele condiţii:

–          să aibă vârsta minimă de 18 ani;

–          să aibă capacitate deplină de exerciţiu;

–          să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

Dacă ceilalţi călători obiectează, personalul de tren va îndruma călătorul, proprietar al câinelui, împreună cu câinele, în alte compartimente sau la capătul culoarului.

Cele mai citite

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă