18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăEconomieCu o întârziere de patru luni, Armata Română primește transportoare Piranha

Cu o întârziere de patru luni, Armata Română primește transportoare Piranha

Direcția generală pentru Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN) împreună cu Statul Major al Forțelor Terestre vor începe, mâine, ultima serie de teste necesare în vederea livrării, către Armata Română, a primului lot de transportoare blindate Piranha.

Specialiștii militari „vor desfășura începând de marți, 30 iunie, la sediul Uzinei Mecanice București S.A., ultima etapă din cadrul activităților de testare – evaluare de acceptanță a produselor PIRANHA V aferente programului Transportor blindat pentru trupe 8×8”, a precizat un comunicat al MApN.

Potrivit aceleiași surse, “ulterior parcurgerii acestei activități, vor fi demarate procedurile pentru instruirea personalului implicat în procesul de operare și mentenanță și recepția primului lot constând în 36 de transportoare blindate pentru trupe 8×8 – PIRANHA V”.

Demararea activităților de testare – evaluare de acceptanță a vehiculelor PIRANHA V implică și continuarea procesului de producție și integrare în țară a subsistemelor esențiale militare din compunerea transportoarelor.

“Prin implementarea acestui program major de înzestrare, Ministerul Apărării Naționale continuă orientarea strategică de angajare la nivelul maxim posibil a resurselor industriei de apărare din România, iar derularea activităților a fost posibilă prin eforturi susținute ale specialiștilor Direcției generale pentru armamente și CN Romtehnica S.A., în cooperare cu cei ai operatorului economic GDELS Mowag GmbH”, precizează comunicatul MApN.

De remarcat este faptul că, în Uniunea Europeană, este în vigoare reglementarea de offset, pe baza căreia orice achiziție de tehnică militară de către o țară membră UE trebuie însoțită, obligatoriu, din partea furnizorului, de comenzi compensatorii de cel puțin 80 la sută din valoarea comenzii de tehnică militară pe care a primit-o acesta. În cazul contractului Piranha, clauza de offset este îndeplinită prin implicarea în acest contract a unor întreprinderi din România, care au și ele beneficii din acest contract.

Astfel, pentru noile transportoare Piranha, turelele blindate sunt produse în România, la Bacău. Astfel, o fabrică de la Bacău care aparține companiei israeliene Elbit a produs și a livrat deja primele 30 de turele destinate tunurilor de calibrul 30 de milimetri, a declarat Boaz Cohen, senior – vicepreşedinte al companiei Elbit Systems Land, răspunzând la o întrebare a ziarului „România liberă”. Această declarație a oficialului israelian a fost făcută în noiembrie 2019, în contextul unei vizite a unui grup de jurnaliști la cele două fabrici din Bacău ale firmei Elbit. 

Amintim că, anul trecut, ministrul Apărării Naționale, generalul ( r ) Nicolae Ciucă, declara că primul lot de 36 de vehicule blindate Piranha 5 va fi livrat Armatei Române până la sfârşitul lunii februarie 2020.

“Avem un nou angajament, un nou masterplan care urmează să se finalizeze cu livrarea primului lot de 36 de vehicule blindate anul viitor în luna februarie. Ca atare, îndată ce vom avea acest prim lot recepţionat, se resetează întreg programul şi urmează să se deruleze pe fazele pe care le-au prezentat cei de la compania GD” (General Dynamics), a declarat ministrul Apărării, generalul (r) Nicolae Ciucă. Ministrul a făcut această declarație cu prilejul ceremoniei de inaugurare a capacităţii de producţie a transportoarelor Piranha 5 de la Uzina Mecanică Bucureşti.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă