Fitch Ratings, agenția de evaluare financiară, a anunțat că dizolvarea coaliţiei guvernamentale din România ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală. Ba mai mult, acestea sunt esențiale în schimbarea imaginii negative atribuită României în contextul ratingului „BBB minus”.
„Fitch a afirmat în repetate rânduri că evoluţia finanţelor publice reprezintă principalul factor care influenţează ratingul României. O acţiune pozitivă de rating ar necesită încredere că autorităţile vor implementa planuri fiscale credibile care să stabilizeze raportul datorie guvernamentală/PIB pe termen mediu. Lipsa progreselor în implementarea refomelor, care să conducă la o creştere mai rapidă decât se preconizează a datoriei publice, ar putea conduce la o acţiune negativă de rating”, subliniază agenţia de evaluare.
Agenția a mai subliniat faptul că USR-Plus a anunţat pe 7 septembrie că părăseşte coaliţia, în urma demiterii ministrului Stelian Ion. Acesta a fost demis pe data de 2 septembrie din funcția de ministru al Justiției.
„Agenda ambiţioasă de reforme a coaliţiei, ancorată în PNRR, s-a confruntat deja cu obstacole mari din cauza dificultăţilor în implementarea măsurilor în timpul pandemiei. Este incert cât de mult va fi capabil sau dispus să promoveze reforme sensibile în domeniile sănătăţii, salariilor, pensiilor şi justiţiei un guvern minoritar PNL sau un nou guvern condus de PSD. Acest lucru ar putea întârzia şi mai mult aprobarea de către Comisia Europeană a PNRR, lucru pe care Guvernul îl aştepta la până la finalul lunii septembrie”, susţine Fitch.
În plus Fitch Ratings a precizat că perspectivele fiscale ale României sunt puse la risc din cauza crizei politice. Ratingul „BBB minus” atribuit în prezent României de Fitch este ultimul calificativ din categoria „investment grade”, o eventuală retrogradare cu o singură treaptă. Aceasta este posibilă în contextul în care perspectia negativă atribuită României ar duce ratingul în zona „junk”, adică sub pragul recomandat investiţiilor.