6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăEconomieCriza EnergeticăStudiu EY: Orientarea guvernelor către sursele interne de energie, cu emisii reduse...

Studiu EY: Orientarea guvernelor către sursele interne de energie, cu emisii reduse de carbon, ar putea pune în pericol obiectivele globale de net-zero

Nevoia de securitate energetică și mediul recesionist asigură cel mai bun context pentru accelerarea  industriei energiilor regenerabile, arată cel mai recent studiu EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI). Dinamica pieței interdependente nu mai este considerată sustenabilă, iar energia produsă la nivel național, cu costuri mai scăzute, cu emisii reduse de dioxid de carbon  și, în unele cazuri, cu timp mai mic de așteptare, pare mai atractivă ca niciodată. Cea de-a 61-a ediție a studiului EY relevă faptul că elaborarea de politici de încurajare a dezvoltării energiilor regenerabile a ajuns în topul agendei multor guverne din lume.

Mihai Dăghici, Consultanţă, EY România: „Poziția constantă a României în topul PPA (Corporate Power Purchase Agreement) evidențiază potențialul său puternic în materie de PPA. Prin remedierea promptă a întârzierilor actuale în ceea ce privește calendarul schemelor de sprijinire a energiilor regenerabile, România își poate îmbunătăți poziția și se poate număra printre primele 40 de țări în ceea ce privește investițiile în energie regenerabilă în următoarele ediții ale indicelui RECAI. Această abordare proactivă nu numai că va consolida poziția României, dar va atrage și alte oportunități de dezvoltare a energiei regenerabile în țară.”

Cercetarea evidențiază și faptul că intervențiile guvernamentale au potențialul de a provoca un dezechilibru în alocarea internațională a capitalului, iar obiectivele de net zero ar putea fi ratate, dacă nu se instituie suficient de repede lanțuri de aprovizionare localizate.

Legea americană de reducere a inflației schimbă regulile jocului

SUA își menține poziția de top în index, susținută de adoptarea Legii privind reducerea inflației, în august 2022, care alocă o sumă totală de 369 de miliarde de dolari SUA pentru investiții în securitatea energetică și schimbările climatice.

La zece luni de la adoptarea acestei legi, actuala ediție a RECAI urmărește să exploreze modul în care realocarea capitalului influențează oportunitățile de investiții pe piețele din afara SUA. În rândul politicienilor și al factorilor de decizie europeni, există preocupări legate de faptul că legea stimulează dezvoltatorii și producătorii să își localizeze investițiile în SUA și să le îndepărteze de Europa. Preocupări similare au apărut și în alte părți ale lumii, iar guvernele examinează impactul și își adaptează răspunsurile la nivel de politici.

Puncte de interes pentru piață: Germania crește, Japonia își ajustează poziția și apar noi concurenți

Germania urcă un loc, până pe poziția a doua în index pentru prima dată în ultimul deceniu, depășind China continentală. Această evoluție este determinată de eforturile Germaniei de a accelera reforma pieței de energie electrică, renunțând la combustibilii fosili, în timp ce face eforturi pentru a atinge un procent de 80% în energie regenerabilă în mixul său energetic, până în 2030. În prezent, aceasta reprezintă 46%, în creștere de la 41% la începutul anului 2022. 

Japonia a coborât un loc, ajungând pe poziția a 10-a, fiind depășită de Olanda, care se așteaptă să implementeze peste 800 MW de energie eoliană offshore, până la sfârșitul anului 2023. Printre alte piețe notabile se numără Egiptul, care și-a pus în mișcare planurile de a deveni liderul pieței mondiale de energie eoliană, pe baza promisiunilor făcute în timpul găzduirii COP27. Și Argentina coboară patru poziții, ajungând pe locul 13, fiind necesare investiții suplimentare în infrastructura de rețea pentru a-și atinge obiectivele de creștere a energiei regenerabile.

India dorește să devină un producător și exportator important de hidrogen verde

India a devansat Australia, urcând un loc și ajungând pe poziția a 6-a în index, având cea mai rapidă rată de creștere a energiei electrice din surse regenerabile dintre toate marile economii.

Industria indiană de energie regenerabilă este în creștere rapidă, mai ales în ceea ce priveşte energia solară. În 2022, energia solară a reprezentat 63GW din capacitatea totală de 163GW de energie regenerabilă a pieței, urmată de energia hidroelectrică regenerabilă, cu 47GW, și de energia eoliană, cu 42GW.  Cu toate acestea, energia solară – despre care se preconizează că va continua să joace un rol dominant în mixul energetic al Indiei – și energia eoliană sunt strâns asociate cu probleme de intermitență, care pot pune presiune asupra rețelelor electrice, dacă nu sunt gestionate corespunzător. Prin urmare, asigurarea aprovizionării non-stop devine o prioritate tot mai mare, în special în condițiile în care India urmărește să devină un centru de producție de energie regenerabilă cu costuri reduse, vizând atât piețele de export, cât și consumul intern.

RECAI 61 explorează, de asemenea, modul în care hidrogenul își face loc în mixul de energie regenerabilă internă din India. Deși industria hidrogenului verde este încă în fază incipientă, cu o incertitudine considerabilă în viitor, se prezintă oportunități substanțiale, pe măsură ce un număr tot mai mare de piețe caută să importe hidrogen verde pe termen lung.

Pentru a vizualiza întregul top 40 RECAI, clasamentul RECAI normalizat și indicele contractelor de achiziție de energie electrică, precum și o analiză a celor mai recente evoluții în domeniul energiei regenerabile din întreaga lume, vizitați ey.com/recai.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...
Ultima oră
Pe aceeași temă