3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăEconomieCredite de la stat pentru combinatul de la Galați

Credite de la stat pentru combinatul de la Galați

Omul de afaceri de origine indiană Sanjeev Gupta a solicitat pentru combinatul siderurgic Liberty de la Galați, fostul Sidex, credite de la statul român în sumă de circa 250 de milioane de euro.

Pentru atingerea acestui obiectiv, combinatul a încheiat un parteneriat cu Eximbank, pentru contractarea de credite bancare cu garanţii guvernamentale. Un memorandum în acest sens a fost semnat în prezența premierului Victor Orban, venit într-o scurtă vizită la Galați. 

„Drumul pe care a pornit combinatul este un drum sinuos, care va necesita foarte multe investiţii şi o spun din capul locului, Guvenul este gata să se lanseze în parteneriate care să susţină aceste investiţii extrem de importante pentru dezvoltarea economiei româneşti”, declara, în acest context, premierul Orban.

Susținerea politică, cel puțin la nivelul declarațiilor, nu este însă de natură să compenseze riscurile financiare, semnalate de specialiști români în domeniul bancar. 

Potrivit acestora, în contextul în care împrumutul solicitat va fi garantat de Ministerul de Finanțe prin intermediul Eximbank SA și va fi realizat efectiv de un sindicat bancar format din diferite entități de profil, condițiile pe care Eximbank urmează să le impună în cadrul contractului de împrumut au fost modificate la solicitarea unuia dintre membrii conducerii combinatului, Ajay Aggarwal, într-o formă transmisă a fi promovată de patronul Sanjeev Gupta. Această formă a clauzelor este suspectată că nu va putea securiza destinația fondurilor solicitate, astfel încât ele să fie accesate strict pentru asigurarea dezvoltării capacității de producție a combinatului Liberty Galați SA.

Surse din mediul bancar susțin că aceste clauze sunt de natură a facilita externalizarea fondurilor garantate de statul român către principalul creditor al combinatului siderurgic gălățean, Greensill Capital, prin intermediul Liberty House PTE Singapore.

De asemenea, conform unor analize interne realizate la nivelul unui departament specializat din cadrul GFG Alliance, schema pe care Sanjeev Gupta o va utiliza pentru retragerea banilor din România către fondul de investiții Greensill Capital va cuprinde cedări ale angajamentelor de plată către subsidiarele controlate de acesta și vânzarea angajamentelor către creditorul principal, acesta fiind fondul de inestiții.

Riscul major pentru Eximbank SA este că, în cazul în care Liberty Galați SA nu va achita ratele împrumutului contractat, Eximbank SA nu va mai avea ce să execute silit având în vedere gajul instituit deja pe activele Liberty Galați SA de către Greensill Capital.

Aceasta ar fi o procedură mai veche a patronului Sanjeev Gupta pentru a nu-și devoala lipsurile de lichidități în fața autorităților din România.

Pentru o securizare a fondurilor garantate guvernamental de Eximbank SA, de 250 de milioane de euro, așa cum sunt ele solicitate de reprezentanții GFG Alliance – adică pentru asigurarea capitalului de lucru al Liberty Galați SA și pentru asigurarea unui fond investițional la nivelul combinatului siderurgic gălățean, Eximbank va trebui să instituie niste condiții draconice prin intermediul cărora să se urmărească realizarea proiectelor de investiții și nu doar propunerile avansate de către conducerea GFG Alliance sau a Liberty Galați SA.

Iar dacă Eximbank va reuși să impună o soluție corectă de garantare, aceasta va trebui monitorizată constant de un specialist obiectiv, care nu poate face parte din GFG Alliance sau din Liberty Galați și care să aibă mandat în acest sens din partea Ministerului de Finanțe sau al Eximbank.

Exact acest model s-a aplicat în cazul garanțiilor acordate pentru TAROM și BLUE AIR (pentru un credit de 300 de milioane de lei, cu mult mai redus decât cel solicitat de GFG Alliance de 250 de milioane de euro), unde Eximbank SA și-a asigurat numirea a doi reprezentanți în Consiliile de Administrație ale celor două companii pe întreaga perioadă de derulare, persoane care să aibă acces direct la datele financiare ale societăților și care să participe activ la coordonarea activităților.

De asemenea, o măsură benefică ce ar putea fi adoptată de statul român va fi ca Eximbank SA să se asigure că Sanjeev Gupta nu va înstrăina entitatea care reprezintă principalul acționar al combinatului gălățean – Liberty Holdco Galați and Skopje Limited – către alte societăți internaționale de creditare.

Așa că statul român încă mai are câteva atuuri pe care le va putea folosi până la încheierea contractului de garantare, având în vedere că acest împrumut va fi aprobat printr-o Hotărâre de Guvern.

Lucrurile nu sunt încă tranșate, dar premierul Orban, la ultima sa vizită la Galați, cea din 23 septembrie, se declara optimist: “În ceea ce priveşte negocierile dintre EximBank şi Liberty nu pot să vă dau detalii, orice decizie se ia este aprobată într-un organism în care sunt reprezentate ministere şi entităţi de la nivel guvernamental care vor analiza orice credit. Din punctul meu de vedere, Liberty Galaţi, combinatul siderurgic, este un combinat care trebuie sprijinit”.

Premierul Orban nu își punea problema ca lucrurile să nu stea exact așa cum îi sunt prezentate de Sanjeev Gupta.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...
Ultima oră
Pe aceeași temă