2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăEconomieCrăciunul va marca vârful epidemiei de pestă porcină africană

Crăciunul va marca vârful epidemiei de pestă porcină africană

 
Importurile de carne de porc au fost suplimentate cu 15-20% în ultima perioadă, echivalentul cantității care ar fi trebuit furnizată de producătorii români ale căror ferme au fost decimate de pesta porcină africană, ne-a precizat Ioan Ladoși. El a mai spus, pentru Rl, că importurile provin în special din Spania și Germania, în procente relativ egale, și în cotă mult mai mică, din Ungaria: “Carnea de lucru (diverse piese) provine în special din Spania, iar restul din Germania”.

Cât privește prețurile, Ioan Ladoși a subliniat că de aproximativ trei ani, prețurile la poarta fermelor din România au rămas neschimbate, la circa 5,2-5,4 lei/kg. Deși producătorii au avut costuri mai mari de la an la an, ei nu și-au putut permite să crească prețurile, în condițiile în care cererea pentru carnea autohtonă s-a redus, din cauza epidemiei de pestă porcină africană.

 

Fermele pustiite nu vor mai fi repopulate

Ioan Ladoși a subliniat că cele mai grave efecte ale pestei porcine africane se resimt în fermele industriale afectate, nu în gospodăriile populației. În opinia sa, aceste ferme nu vor fi repopulate, cel puțin o bună bucată de vreme: “Din totalul de 364.044 de porci uciși, 292.000 provin din fermele industriale. Dintre aceștia, 18.000 au fost scroafe de reproducție, practic a României. Este extrem de greu și de riscant să acoperi o astfel de pierdere. Cu atât mai mult cu cât, dacă nu mai ai porci, nu mai ai niciun venit. Repopulezi și boala poate apărea din nou. De exemplu, cine riscă să repopuleze fermele pustiite din județul Brăila, unde pesta porcină africană mișună prin toate satele?”.

Și situația primei mari exploatații industriale afectate de pesta porcină africană – Carniprod Tulcea – se înscrie pe această linie. Deși ANSVSA anunță că activitatea a fost reluată la Carniprod în 14 august a.c, doar unitatea de procesare a cărnii lucrează. Ferma de porci nu a mai fost repopulată și nici nu va fi. Carniprod utilizează acum doar carne din import pentru fabricarea produselor sale. Ioan Ladoși spune că despăgubirile plătite de stat până acum (236.544.640 lei, pentru un număr de 8.411 de proprietari) nu rezolvă absolut nimic în privința viitorului acestei industrii. “Una este să-i plătești unui gospodar despăgubiri pentru doi porci care au fost eliminați din gospodăria lui și alta e să despăgubești o societate care crește mii de animale și în care s-au investit milioane de euro. Banii de la stat nu acoperă decât valoarea animalelor. Celelalte costuri – dezinfectanți, incinerare sau îngropare – au fost pe spatele fermierilor. Nimeni nu va mai risca să repopuleze aceste ferme, pentru că, potrivit legii, despăgubirile se acordă o singură dată. Dacă repopulezi și boala apare din nou, nimeni nu mai plătește nici o despăgubire”, a subliniat președintele APCPR. În opinia sa, despăgubirile de la stat au acoperit doar circa 70% din valoarea prejudiciilor întregistrate de fermieri. “Pentru restul sumei, oficialii ridică din umeri.”, spune Ladoși. El crede că doar după ce boala va fi lichidată complet se va putea vorbi, poate, de noi investiții în acest domeniu. “Nu avem însă mari speranțe, atâta timp cât ANSVSA abia acum vorbește de elaborarea unei strategii naționale pentru pesta porcină africană”, a spus reprezentantul industriei.

Potrivit ultimelor date publicate de ANSVSA, epidemia de pestă porcină africană continuă să facă ravagii. La această oră, boala evoluează în 296 de localități din 18 județe, fiind identificate 1.136 de focare. Dintre acestea, 18 sunt în exploatații comerciale. Totodată, s-au consemnat  și 444 de cazuri la mistreți.

 

ANSVSA vrea să facă o strategie anti-pestă pentru UE

Considerată responsabilă pentru flagelul care a decimat porcii din România, întrucât nu a luat la timp măsuri de prevenție a răspândirii bolii, ANSVSA promite acum că va face o strategie integrată pentru spațiul european, pe durata mandatului Preşedinţiei Consiliului UE. Președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, a declarat zilele trecute că România va gestiona în următorul semestru și problema pestei porcine africane, care “a fost, este şi va fi de actualitate la nivelul Uniunii Europene”.”România va veni şi aici cu o tematică punctuală privind integrarea soluţiilor de biosecuritate în contextul pestei porcine africane. Vom aborda tema biosecurităţii într-un sistem integrat, dar şi pe specificul nostru, pentru că adăpostim peste 75% din porcii crescuţi în gospodăriile populaţiei din UE. E o temă care priveşte mai puţin celelalte state, dar pe noi ne ustură tare, dar o integrăm, de asemenea, în relaţia cu porcul mistreţ şi în relaţia cu exploataţiile profesionale de creşterea porcului”, a mai spus Geronimo Brănescu, citat de Agerpres.    

 

Cele mai citite

România, printre cele mai sigure țări din lume: concluzii din rapoartele internaționale

România este considerată una dintre cele mai sigure țări din lume, conform rapoartelor elaborate de Departamentul de Stat al SUA, Comisia Europeană și Poliția...

România, printre cele mai sigure țări din lume: concluzii din rapoartele internaționale

România este considerată una dintre cele mai sigure țări din lume, conform rapoartelor elaborate de Departamentul de Stat al SUA, Comisia Europeană și Poliția...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă