Conducerea de la București a ANAF – instituția care coordonează și sistemul vamal al României – analizează, în aceste zile, un document pe care l-a primit sub forma unui autodenunț și pe care l-ar fi înaintat către DNA, relatează site-ul mainnews.ro.
În acest text „este descris un întreg sistem de colectare a unor taxe nelegale, menite să acopere diferite deficiențe ale mărfurilor care ajung în România pe cale maritimă sau să scadă considerabil din taxele ce revin statului român”, relatează sursa citată.
Persoana care ar fi scris autodenunțul pare a fi un șef de vamă (sau un fost șef de vamă) și care recunoaște în acest text că ar fi organizat un grup care a comis „fapte de corupție și de criminalitate organizată”.
Potrivit unor surse neoficiale, un rol important în acest tip de rețea infracțională îl au comisionarii vamali, care au ajuns să aibă o influență atât de puternică, inclusiv la nivel politic, încât pot determina și schimbarea unor șefi de vămi.
Comisionarii vamali sunt firme care au angajați care se ocupă de preluarea mărfurilor care ajung în România, de exemplu prin portul Constanța. Comisionarii vamali au ajuns să reprezinte un cerc restrâns, iar unii dintre ei lucrează în strânsă legătură cu persoane din sistemul vamal al României, „nefiind exclusă complicitatea unor reprezentanți ai Poliției Transporturi, BCCO sau ANAF”. Sunt acuzați explicit în acest autodenunț angajați de la Biroul Vamal Constanța Sud – cel mai mare din România.
Sumele percepute drept mită pornesc, potrivit autodenunţului, de la 100 – 700 dolari /container pentru mărfurile provenite din China, de exemplu haine, obiecte de uz casnic, electrocasnice, legume sau fructe. Aceste taxe cerute de infractori pot ajunge până la 1000 – 10.000 de dolari pentru anumite operațiuni cu mărfuri subevaluate la valoarea în vamă.
De cealaltă parte a lanțului infracțional, mita ar proveni de la oameni de afaceri români, chinezi și arabi, care vor să obțină, pe această cale, diminuarea taxelor vamale și a TVA-ului la import.
Autorul autodenunțului susține că a putut comite asemenea fapte întrucât nu există o politică unitară pentru stabilirea unor standarde de control a valorii în vamă. Ce-i drept, există o Hotărâre de Guvern care conţine o bază de date a valorilor pentru câteva categorii de mărfuri şi poziţii tarifare, însă unii comisionari vamali reușesc să o eludeze folosind poziții tarifare diferite, altele decât cele reale, care ar trebui aplicate mărfurilor ajunse la vamă.
Funcționarii vamali care închid ochii în fața acestor proceduri primesc, în schimb, „sume de bani nefiscalizate” din partea comisionarilor vamali.