7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomieCorupție în vămi. Un autodenunț a ajuns la conducerea ANAF

Corupție în vămi. Un autodenunț a ajuns la conducerea ANAF

Conducerea de la București a ANAF – instituția care coordonează și sistemul vamal al României – analizează, în aceste zile, un document pe care l-a primit sub forma unui autodenunț și pe care l-ar fi înaintat către DNA, relatează site-ul mainnews.ro.

În acest text “este descris un întreg sistem de colectare a unor taxe nelegale, menite să acopere diferite deficiențe ale mărfurilor care ajung în România pe cale maritimă sau să scadă considerabil din taxele ce revin statului român”, relatează sursa citată.

Persoana care ar fi scris autodenunțul pare a fi un șef de vamă (sau un fost șef de vamă) și care recunoaște în acest text că ar fi organizat un grup care a comis „fapte de corupție și de criminalitate organizată”.

Potrivit unor surse neoficiale, un rol important în acest tip de rețea infracțională îl au comisionarii vamali, care au ajuns să aibă o influență atât de puternică, inclusiv la nivel politic, încât pot determina și schimbarea unor șefi de vămi.

Comisionarii vamali sunt firme care au angajați care se ocupă de preluarea mărfurilor care ajung în România, de exemplu prin portul Constanța. Comisionarii vamali au ajuns să reprezinte un cerc restrâns, iar unii dintre ei lucrează în strânsă legătură cu persoane din sistemul vamal al României, “nefiind exclusă complicitatea unor reprezentanți ai Poliției Transporturi, BCCO sau ANAF”. Sunt acuzați explicit în acest autodenunț angajați de la Biroul Vamal Constanța Sud – cel mai mare din România.

Sumele percepute drept mită pornesc, potrivit autodenunţului, de la 100 – 700 dolari /container pentru mărfurile provenite din China, de exemplu haine, obiecte de uz casnic, electrocasnice, legume sau fructe. Aceste taxe cerute de infractori pot ajunge până la 1000 – 10.000 de dolari pentru anumite operațiuni cu mărfuri subevaluate la valoarea în vamă.

De cealaltă parte a lanțului infracțional, mita ar proveni de la oameni de afaceri români, chinezi și arabi, care vor să obțină, pe această cale, diminuarea taxelor vamale și a TVA-ului la import.

Autorul autodenunțului susține că a putut comite asemenea fapte întrucât nu există o politică unitară pentru stabilirea unor standarde de control a valorii în vamă. Ce-i drept, există o Hotărâre de Guvern care conţine o bază de date a valorilor pentru câteva categorii de mărfuri şi poziţii tarifare, însă unii comisionari vamali reușesc să o eludeze folosind poziții tarifare diferite, altele decât cele reale, care ar trebui aplicate mărfurilor ajunse la vamă.

Funcționarii vamali care închid ochii în fața acestor proceduri primesc, în schimb, “sume de bani nefiscalizate” din partea comisionarilor vamali.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România a avut cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE şi în luna februarie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă...

Ambasadorul Rusiei, despre așa-zisa datorie de 4 miliarde de dolari. Dacă România dovedește că nu e adevărat, “vom da o dezmințire”

Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, susține că Ambasada Rusiei ar putea da o dezmințire cu privire la ceea ce afirmase în chestiunea Tezaurului...

Erdogan l-a „felicitat” pe Putin pentru realegerea sa în fruntea țării și s-a oferit să medieze din nou conflictul cu Ucraina

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a "felicitat" luni pe omologul său rus Vladimir Putin pentru realegerea sa în fruntea ţării şi s-a oferit din...
Ultima oră
Pe aceeași temă