10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieControale vamale intensificate la mărfuri suspecte de contrafacere

Controale vamale intensificate la mărfuri suspecte de contrafacere

Exemplul clasic de falsificare a unui produs de calitate, în perioada de preaderare a României, era cel al falselor cămăşi Braiconf. În urmă cu 13 – 14 ani, directorul societăţii brăilene avea un leit-motiv: prezenta comparativ cămăşile din bumbac 100% făcute la Braiconf, comparativ cu falsurile din China făcute de nylon, cu nasturii cusuţi cu aţă proastă şi gulerele moi, creponate.

Falsurile acestea, în general, produc mari pierderi financiare celor care fac produsul original, de calitate, care au drept de proprietate intelectuală asupra acestuia.

„Dreptul de proprietate intelectuală înseamnă o marcă, un desen sau un model, un drept de autor sau orice drept conex, o indicație geografică, un brevet de invenție, așa cum este prevăzut în dreptul intern al statului sau al UE”, explică EY. Aşadar, cum intervin autoritățile vamale?

“Importatorii să clarifice tratamentul mărfurilor cu autoritatea vamală înainte de eventuala reţinere a bunurilor.” Mihai Petre, EY

Acestea au ca pârghie Regulamentul (UE) nr. 608/2013. Dacă sunt identificate mărfuri susceptibile de a aduce atingere unui drept de proprietate intelectuală, autoritățile vamale pot suspenda acordarea liberului de vamă pentru mărfuri sau le pot reține.

Dacă la momentul importului nu sunt dovezi suficiente că n-au fost încălcate aceste drepturi, mărfurile pot fi reținute. Autoritățile vamale solicită confirmări de la titularul drepturilor şi pot sesiza organele de cercetare penală.

 

Informaţii în avans

Pentru a evita ca mărfurile să le fie blocate în vamă, este esențial ca importatorii să obțină informații în avans, în materie de drepturi de proprietate intelectuală, înaintea formalităților de import, despre mărfurile achiziționate de ei.

„Este recomandabil ca toți importatorii de astfel de bunuri să implementeze suficiente măsuri interne de control, pentru a detecta astfel de cazuri, în avans de momentul vămuirii”, spune Mihai Petre, reprezentant EY.

În acest fel, poate fi clarificat tratamentul acestor mărfuri cu autoritatea vamală înainte de o eventuală reținere a bunurilor pentru suspiciuni de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă