-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăEconomieContract pentru industria românească. Armata face comenzi de cinci milioane de euro

Contract pentru industria românească. Armata face comenzi de cinci milioane de euro

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a semnat un contract prin care va cumpăra 172 de vehicule, de tip remorci și semiremorci, care vor intra în dotarea Armatei Române.

“La sediul Departamentului pentru armamente a fost semnat contractul subsecvent nr. 1 la acordul-cadru nr. 14/1/CFA-C/02.12.2019, cu operatorul economic S.C. AUTOMECANICA MEDIAȘ S.R.L., care prevede achiziția a 172 remorci și semiremorci (în diverse configurații)”, a anunțat MApN.

Aceste produse reprezintă cel de-al doilea lot al programului denumit ”Platforme de transport auto multifuncționale – pe roți”.

Contractul subsecvent nr. 1, în valoare de 24.450.442,84 lei fără TVA, se va derula pe o durată de patru ani. Produsele vor fi realizate “în facilități integrate în industria de profil din România. Acestea vor intra în dotarea tuturor categoriilor de forțe ale Armatei României”, precizează MApN.

Remorcile și semiremorcile pe roți vor fi produse de S.C. Automecanica Mediaș Srl, cu implicarea și a altor operatori economici români, “ceea ce va conduce la dezvoltarea pe orizontală a industriei naționale. Astfel, vor fi create condițiile pentru executarea în țară a mentenanței de nivel complex și pentru asigurarea suportului logistic integrat pe toată durata de viață a echipamentelor”.

În total, MApN a planificat să cumpere, în următorii ani, 942 de vehicule denumite „platforme de transport pe roți”, dintre care peste 600 vor fi produse în România, iar unul dintre loturile acestui program se referă la cele 172 de remorci și semiremorci care vor fi realizate la Mediaș. Un element foarte important al acestei tranzacții este clauza de offset, care prevede că 80 la sută din valoarea contractului fără TVA trebuie să fie în beneficiul economiei naționale a României.

Primul contract subsecvent la acordul cadru privind achiziționarea a 2902 platforme de transport pe roți în diverse configurații, echipamente ce vor intra în înzestrarea Armatei României, fusese semnat la data de 31 decembrie 2019, de locțiitorul șefului Departamentului pentru Armamente din MApN cu reprezentantul operatorului economic IVECO Defence Vehicle SPA din Italia, anunța, la data de 8 ianuarie 2020, un comunicat de presă al MApN.

La acel moment, partea română nu făcea nicio referire la clauzele de offset care ar urma să fie îndeplinite de furnizorul autocamioanelor. Totuși, acest tip de clauze sunt obligatorii la nivelul Uniunii Europene și impun firmelor care vând echipamente militare să ofere cel puțin 80 la sută din valoarea contractului, sub formă de comenzi sau de investiții, către agenți economici din țara care cumpără aceste echipamente militare.

Anterior, MApN anunțase că, la data de 19 decembrie 2017, “prin procedura licitaţiei restrânse, au fost achiziţionate 173 de autocamioane de transport cu capacitate medie”, în configurație 6×6, tot de la firma Iveco. Valoarea contractului din decembrie 2017 a fost de 128 de milioane de euro.

Necesarul total al Armatei Române este de 13.963 de asemenea vehicule.

 

România ar putea moderniza tancuri produse în Germania

Un alt program în care ar putea fi implicată industria românească se referă la modernizarea și dotarea Armatei cu un nou lot de tancuri, de fabricație germană. Astfel, la mijlocul anului trecut, ministrul de atunci al Apărării, Gabriel Leș, confirma că se poartă negocieri între România și Agenția Europeană de Apărare (EDA) un lot de tancuri Leopard 2, care ar urma să intre în dotarea Forțelor Terestre ale României.
„Argumentaţia principală a echipelor tehnice MApN în a susţine acest demers este faptul că reprezintă o variantă optimă pentru realizarea capabilităţii din cadrul Brigăzii de infanterie grea, asigurând oportunităţi de implicare a industriei naţionale de apărare, atât în modernizarea platformelor, cât şi pentru asigurarea suportului logistic integrat pe ciclu de viaţă”, a explicat, anul trecut, ministrul Gabriel Leș.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă