Consumatorii casnici de electricitate au continuat să migreze pe piaţa liberă

Numărul consumatorilor casnici deserviţi de furnizorul tradiţional, de ultimă instanţă, a scăzut cu 14,77%, în primul trimestru al acestui an.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 26.08.2019 - 17:03

Procentul este raportat la perioada similară din anul 2018. Evoluţia are loc după continuarea migrării către piaţa concurenţială, arată raportul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) privind piaţa reglementată de energie electrică, în primul trimestru al anului.

În total, 6,5 milioane de consumatori au fost alimentaţi în primul trimestru de către furnizorii de ultimă instanţă (FUI). "Aceasta tendinţă e determinată cu precădere de clienţii casnici care au migrat pe piaţa concurenţială, ca urmare a ofertelor specifice dedicate acestui segment, promovate de furnizorii activi de pe piaţa concurenţială", explică autorii documentului.

Aceasta în pofida faptului că în luna decembrie a anului 2018 Guvernul a aprobat OUG 114/2018, care a reintrodus de la 1 martie 2019 tarifele reglementate la electricitate. Cei mai mulţi au trecut în piaţa concurenţială în februarie: peste 80.000 de consumatori casnici, dar trendul a continuat şi în luna martie, după reintroducerea preţurilor reglementate: circa 70.000 de utilizatori casnici.

Experţii ANRE au remarcat "creşterea cu 68,35% a numărului de locuri de consum a utilizatorilor noncasnici preluaţi în regim de ultimă instanţă, în T1 2019, faţă de T1 2018, ca rezultat al restrângerii activităţii mai multor furnizori concurenţiali".

 

Cu precădere, achiziţii pe OPCOM

Cu alte cuvinte, dacă furnizorul unui utilizator noncasnic nu mai poate livra energia, utilizatorul e preluat automat de FUI din zona respectivă. ANRE a remarcat că achiziţia de energie electrică la clientul final s-a realizat cu preponderenţă pe platformele bursei de profil OPCOM, Pieţele centralizate (56,21%).

Piaţa centralizată pentru serviciul universal (20,08%), PZU (19,31%) şi o mică parte, 9,8%, pe contracte reglementate.

În primul trimestru din anul 2019, producătorii care au livrat energie pe piaţa reglementată au fost Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi OMV Petrom (prin centrala de la Brazi).

Liberalizarea pieţei de energie a început pe 1 iulie 2013, când 10% din cantitatea de energie furnizată consumatorilor casnici a fost achiziţionată din piaţa liberă.

Comentarii