Propunerile privind reglementarea bacşişului – modificarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal şi normele de aplicare aprobate prin HG 44/2004 cât şi a OUG 8/22 aprilie 2015ce modifică OUG 28/1999, – au venit din partea Coaliţiei pentru Dezvoltarea României iar împreună cu reprezentanţii ministerului au comunicat presei rezultatele înţelegerii pe data de 6 august în ambianţa oferită de Restaurantul Pescăruş din Herăstrău. Au participat: Dragoş Anastasiu (din partea Grupului de Lucru pe Turism al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României), Dragoş Petrescu (reprezentant al Antreprenoriatului), Mirela Călugăreanu, Preşedinte ANAF şi Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Finanţelor Publice.
Situaţia actuală
În prezent, conform reglementărilor actuale, nu se aplică TVA la bacşişul distribuit angajaţilor iar aceste venituri sunt încadrate la “venituri din alte surse”, impozitul pe venit reţinându-se şi virându-se la stat de către angajator. Deasemenea, a fost introdusă obligaţia operatorilor economici de a emite bon fiscal distinct pentru bacşişul încasat. Reprezentanţii MFP menţionează că măsurile prezente au fost adoptate în contextul controalelor ANAF, intenţia fiind de a se găsi o soluţie pentru banii nefiscalizaţi. Deasemenea, se menţionează că operatorii economici sunt obligaţi să emită bonuri fiscale pentru bacşiş în condiţiile în care reglementările nu reuşeau să acopere toare situaţiile posibile întâlnite.
Propunerile noi
Referitor la noile propuneri, Ministrul Teodorovici a declarat la conferinţa de presă că ministerul este deschis acestora, misiunea ministerului fiind să primească propunerile din mediul privat şi să le implementeze atunci când este cazul. Deasemenea , se va ţine seama de uzanţele şi reglementarea bacşişului din ţările din cadul UE.
Noile propuneri prevăd evidenţierea bacşişului oferit de client în bonul fiscal, separat de contravaloarea serviciilor prestate. Bacşişurile se distribuie angajaţilor de către conducerea operatorului economic fiind considerate venituri din alte surse şi impozitate la sursă prin aplicarea cotei de 10%. Ospătarul este obligat să declare bacşişul la sfârşitul anului ca venit, urmând a fi impozitat cu 10%