Datele prezentate vineri de INS reprezintă o surpriză plăcută, dar există riscul ca acestea să fi fost manipulate cu scop electoral. În plus, este așteptată o nouă ajustare, pentru cifrele Trimestrului III, au declarat analiștii contactați de România liberă.
Analistul economic Radu Limpede consideră că în cazul primelor două trimestre este posibil să existe o manipulare a datelor din cauza lipsei unor lămuriri din partea INS care a cuprins în ajustări și economia neagră, dar nu a specificat faptul că a făcut acest lucru doar de acum sau și din urmă.
”Avem de-a face cu o posibilă manipulare a cifrelor pe trimestrele 1 și 2, acolo unde INS a anunțat ajustări mari, de 0,6 pentru fiecare în parte. Ajustări au mai avut loc însă problema, de această dată, este că ajustarea este foarte mare”, a explicat Radu Limpede.
”Așa cum a recunoscut și șeful INS, au fost luată în calcul și economia neagră. Dar întrebarea mea este dacă acest plus al economiei negre a fost adăugat doar acum, sau a fost ajustat și din urmă”, a mai spus acesta, precizând că este foarte ușor sde mutat datele chiar și dintr-un trimestru în altul, în funcție de anumite interese politice, dar e greu de mințit pe termen lung.
De asemenea, potrivit analistului Florin Cîțu, ajustările făcute de INS pentru PIB-ul întregistrat în primele două trimestre ale anului în curs sunt destul de mari și indică o volatilitate crescută a PIB-ului România, lucru deloc îmbucurător.
Mai mult, Cîțu a a tras atenția că nu trebuie să uităm precedentul creat în anul 2011, atunci când PIB-ul României a fost unflat cu 20 de miliarde de lei de către INS, fapt demonstrat de datele Eurostat.
”Trebuie să ne amintim că România are un exemplu foarte urât în anul 2011, atunci când PIB-ul a fost unflat cu 20 de miliarde. Dar trebuie să știm că Eurostat bagă în modelele sale tot datele furnizate tot de INS”, a mai spus Florin Cîțu.
În plus, analistul financiar nu a exclus posibilitatea ca aceste ajustări efectuate de INS să fie efectuate cu un oarecare scop electoral.
”Voi face un studiu zilele următoare și în privința unei eventuale corelări între ajustarea datelor INS și anii electorali”, a conchis Florin Cîțu.
Nu în ultimul rând, Florin Cîțu este de părere că ”ar trebui să vorbim de spre Trimestrul III abia peste alte câteva trimestre întrucât acum nu pot fi tratate ca date reale. Vorbim mai degrabă de niște date pur estimative, cu un grad foarte mare al posibilității de a fi revizuite. Vom vedea cum abia peste ceva timp. Va putea fi o revizuire în jos, sau chiar în sus”.
În schimb, analistul economic Radu Limpede este de părere că cifrele prezentate de INS pentru trimestrul 3 ”au o bază reală, chiar dacă lunile iulie și august su fost ușor dezamăgitoare. Dar în septembrie, activitatea economică fost bună”.
Totuși, părerea celor doi analiști nu este împărtățită și de secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România.
Cristian Pârvan este de părere că aceste date erau așteptate de mai multă vreme, confom anunțurilor anterioare cu privire la creșterea activității economice.
”E drept ca nu aveam de unde săestimăm o creșterea de o așa magnitudine, dar ne așteptam la cifre cu plus. Trebuie însă să fim atenți și să vedem care a fost contribuția reală a industriei, a agriculturii, a serviciilor în PIB”, a subliniat Pârvulescu.
În plus, el a adăugat că astfel de ajustări au loc în mod frecvent, nu doar în România, pe o perioadă de până la doi ani din cauza unor deficiențe în colectarea datelor.
”Este foarte ușor ca în aceste condiții PIB-ul să treacă de la – la + dintr-un trimestru în altul în urma ajustărilor și nu are rost să vorbim de o eventuală manipulare pentru că nu are nimeni date mai bune ca ale INS-ului, date ce sunt colectate la fel și în România și în alte state. Deci nu e o excepție la noi, ci așa se procedează, iar introducerea în PIB a economiei negre nu este o practică inventată de noi, ci e folosită la nivelul Uniunii Europene”, a punctat reprezentantul AOAR.
Contactat de România liberă, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică, Vladimir Alexandrescu, a explicat că ajustarea PIB-ului a ținut cont de introducerea în calcul a noilor date privind economia subterană ți în trimestrele anterioare.
”De fiecare dată când se introduce o dată nouă pe un trimestru se efectueză revizuirea datelor și în spate. Deci s-a ținut cont și de această revizuire anterioară în momentul calculului ajustat pentru trimestrele 1 și 2 din acest an”, a explicat Alexandrescu.
Mai mult, acesta a subliniat faptul că astfel de ajustări sunt întâlnite și în alte state europene, nu doar în România.
”De exemplu, danezii au recurs la o ajustare de la -0,3 la +0,2. Aceste lucruri se văd foarte clar comparând chiar datele Eurostat din septembrie și cele de azi”, a mai sus reprezentantul INS.
INS a revizuit scăderea economică din Trimestrul II cu un plus de 0,6%, anunțând astfel o scădere cu doar 0,3% a Produsul Intern Brut al României aferent acestei perioade față de Trimestrul I. În același timp, scădrea consemnată înițial în primul trimestru a fost transformată de Statistică într-o creștere de 0,5%.
”Rezultatele trimestrului I 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013, au fost revizuite de la 99,9% la 100,5%, iar cele ale trimestrului II 2014, comparativ cu trimestrul anterior, au fost revizuite de la 99,1% la 99,7%”, arată comunicatul INS.
Pe de altă parte, pentru Trimestrul III al acestui an, INS a anunțat o creștere economică de 1,9% față de trimestrul anterior, arată datele transmise vineri dimneața de Institutul Național de Statistică.
Astfel, potrivit INS, în trimestrul II al acestui an faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 3,2% pe seria brută şi cu 3,3% pe seria ajustată sezonier. De asemenea, în primele nouă luni ale anului 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu acelaşi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria brută şi cu 3,1% pe seria ajustată sezonier.