Planul este conform sistemului Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS). Schema va acoperi perioada anilor 2019 – 2020, cu un buget provizoriu de aproximativ 291 de milioane de euro.
De această măsură vor beneficia companiile active în România în sectoarele care se confruntă cu costurile semnificative ale electricităţii şi care sunt în mod special expuse la concurenţa internaţională.
Compensaţiile vor fi acordate prin rambursări parţiale ale costurilor indirecte ETS către companiile eligibile.
Comisia Europeană a evaluat măsura conform reglementărilor UE privind ajutorul de stat, în special îndrumările privind anumite ajutoare de stat în contextul sistemului UE de comercializare a cotelor de emisii de gaze cu efect de seră post-2012 şi a stabilit că măsura este în linie cu cerinţele din îndrumări.
În special, schema va evita o creşte a emisiilor globale cu efect de seră în urma relocării companiilor în state din afara UE cu reglementări de mediu mai puţin stringente. Mai mult, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că ajutorul acordat este limitat la minimum necesar.
Comisia Europeană a aprobat planurile României în conformitate cu reglementările Uniunii Europene privind ajutorul de stat, informează Agerpres.
ETS este o piatră de temelie a politicii UE de combatere a schimbărilor climatice, ce include industriile care generează aproximativ 45% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivelul UE. Acesta limitează emisiile provenite de la peste 11.000 de centrale electrice, instalaţii industriale şi companii aeriene.