6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăEconomieCombinatul siderurgic de la Galați și-a schimbat proprietarul

Combinatul siderurgic de la Galați și-a schimbat proprietarul

Combinatul siderurgic de la Galați, fostul Sidex, are un nou proprietar ca urmare a deciziei luate la Bruxelles în privința tranzacționării unor capacități de producție din siderurgia europeană, urmând ca formalitățile de punere în practică a tranzacției să fie perfectate până pe 30 iunie. Comisia Europeană a aprobat ca Grupul ArcelorMittal să vândă combinatul către Grupul Liberty House, care face parte din Alianța GFG. Se pune capăt astfel unui an de incertitudini în privința viitorului siderurgiei românești, pentru că Sidexul a rămas cel mai important producător de oțel din România.

Trei comunicate de presă, ale Comisiei Europene și ale ArcelorMittal și Liberty House, au anunțat că la finalul a aproape șase luni de analiză a impactului mai multor tranzacții simultane de active de pe piața europeană a oțelului în ceea ce privește standardele anti-monopol, au fost aprobate aceste tranzacții.

 

De ce a fost scos la vânzare Sidexul?

Reamintim că scoaterea la vânzare a activelor fostului Sidex a avut loc în contextul în care în aprilie 2018 Grupul ArcelorMittal a convenit cu Guvernul Italiei preluarea combinatului din Ilva, cel mai mare din Europa, iar Comisia Europeană a pus condiția ca ArcelorMittal să renunțe la alte unități pe care le deține în Europa, astfel încât, producția, inclusiv cu cea a combinatului din Ilva, să nu depășeșcă 40% din producția totală de oțel din Uniunea Europeană, pentru că s-ar ajunge la o situație de monopol. Grupul ArcelorMittal a înaintat la Comisia Europeană un „pachet de compensare“, respectiv lista unor combinate siderurgice și capacități de producție din Europa pe care le-ar putea vinde pentru a obține acordul Comisiei pentru preluarea Ilva. Combinatul de la Galați era pe locul doi al acestei liste. În octombrie, ArcelorMittal a anunțat că s-a ajuns la o înțelegere cu Liberty House pentru preluarea celor 6 combinate și uzine siderurgice.

 

Decizia Bruxelles-ului: „nu există preocupări privind concurența“

„Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu Regulamentul UE privind concentrările economice, Grupul Liberty House ca un cumpărător adecvat al mai multor fabrici de oțel ArcelorMittal, vândute în baza angajamentelor asumate de ArcelorMittal pentru a cumpăra Ilva. De asemenea, Comisia a aprobat tranzacția în sine în conformitate cu normele UE privind fuziunile“, se spune în comunicatul Comisiei Europene, în care sunt menționate și capacitățile de producție care fac obiectul tranzacțiilor: „un combinat siderurgic integrat în Galați, România“, o oțelărie integrată în Ostrava (Cehia) și unități siderurgice de produse finite din Italia, Belgia, Luxemburg și Macedonia de Nord. Potrivit experților Comisiei Europene aceste capacități de producție acoperă întregul lanț valoric, de la fabricarea oțelului lichid până la producția de produse finite din oțel carbon, inclusiv laminarea la cald, laminarea la rece și oțelul galvanizat și se preconizează că cele două oțelării integrate, de la Galați și Ostrava își vor extinde producția de oțel lichid. „Comisia a aprobat, în temeiul Regulamentului privind concentrările economice, achiziționarea de către Liberty House Group a activelor vândute de ArcelorMittal. Comisia a concluzionat că nu există preocupări privind concurența, deoarece există doar suprapuneri limitate între activitățile grupului Liberty House Group și fabricile de oțel achiziționate“, se mai spune în comunicatul Comisiei Europene.

 

Alianța GFG are o cifră de afaceri de 15 miliarde dolari

Odată cu perfectarea tranzacției, combinatul de la Galați va intra în componența unui grup puternic la nivel mondial, cu o cifră de afaceri de peste 15 miliarde de dolari. Grupul Liberty face parte din Alianța GFG, un grup mondial de întreprinderi din industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică şi servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris şi New York şi o prezență în aproximativ 30 de ţări. Alianţa, care are aproximativ 14.000 de angajați şi o cifră de afaceri și include întreprinderi industriale şi metalurgice integrate sub marca „Liberty“, un grup de resurse, energetic, transport şi infrastructură sub marca „SIMEC“, precum şi Wyelands, o filială bancară şi financiară, precum şi o filială imobiliară, Jahama Estates.

 

Grupul Liberty devine al 3-lea producător de oțel din Europa

Președintele executiv al Alianței GFG, Sanjeev Gupta, a declarat că decizia Comisiei Europene marchea-ză un pas semnificativ în evoluția Grupului Liberty, care prin adăugarea noilor capacități la cele deținute deja în Marea Britanie va deveni al 3-lea producător de oțel din Europa: „Suntem încântați că UE a validat Liberty ca pe un cumpărător potrivit pentru aceste active europene din oțel. Acest lucru ne va face al treilea cel mai mare producător de oțel din Europa. Suntem un grup ambițios și aspirațional și continuăm să depășim limitele. Reunirea activelor noastre internaționale integrate de oțel face parte din expansiunea noastră deliberată, strategică și durabilă“.

 

La Galați, schimbarea proprietarului e primită cu încredere

Decizia Comisiei Europene este bine primită și de administrația și specialiștii combinatului care în ultimul an și-au continuat activitatea într-o oarecare autonomie faţă de ArcelorMittal. „Am ajuns într-un moment important, în care o nouă pagină de istorie se scrie pentru combinat: Comisia Europeană a aprobat tranzacţia dintre grupurile ArcelorMittal şi Liberty House după ce, în ultimele luni, a supravegheat atât procesul complex de vânzare cât şi operaţiunile noastre curente. Această schimbare înseamnă creşterea producţiei şi deschide numeroase oportunităţi pentru noi. Procesul de transfer de proprietate se va finaliza curând. Vom avea o nouă identitate, cea a Grupului Liberty, însă valorile noastre ramân aceleaşi. Toate angajamentele faţă de clienţi sau furnizori rămân neschimbate. Cu ajutorul partenerilor noştri am reuşit să ne consolidăm poziţia pe piaţă în ultimul an, în care activitatea a fost autonomă faţă de ArcelorMittal. Suntem deja pregătiţi să fructificăm potenţialul dat de dezvoltările şi modernizările anunţate de către Grupul Liberty House“, ne-a declarat Bogdan Grecu, directorul general al combinatului de la Galați.

 

Planuri: creșterea producției de la 2 la 3 milioane tone de oțel

Reprezentanții noului proprietar au avut o primă întâlnire cu administrația și sindicatele de la combinatul siderurgic de la Galați înainte de decizia Comisiei Europene, pentru a-și prezenta planurile de viitor. Jon Bolton, CEO al Liberty Steel, componenta siderurgică a Liberty House, a precizat că grupul are un plan de dezvoltare pentru creșterea capacității de producție de la valoarea actuală, de 2 milioane de tone pe an, la 3 milioane de tone pe an și un plan de investiții, atât în echipamente, cât și în dezvoltarea personalului, pentru a se garanta o creștere pe termen lung. Nu se pune problema concedierilor. „Am reiterat angajamentul Liberty Steel de a susține creșterea combinatului, de a aduce valoare adăugată, de a proteja locurile de muncă și de a îmbunătăți condițiile de lucru. Am reconfirmat intenția de a lua în considerare toate opțiunile pentru extinderea producției actuale, atât prin utilizarea echipamentelor existente, cât și prin investiții, pentru a crește capacitatea de producție și pentru a spori potențialul companiei. În plus, vom lăsa combinatului posibilitatea de a-și crea propriile piețe oriunde poate fi competitiv“, a precizat Jon Bolton cu prilejul vizitei sale la Galați.

Cele mai citite

Dan Șucu a avut numele conspirativ „Mircea Crișan”. Ce a făcut în urma angajamentului cu Securitatea din 16.08.1984

În 2015, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) prezenta o adeverință cu extrase din multiple dosare despre legăturile lui Dan Viorel Șucu cu...

Elon Musk, sprijin public pentru AfD în campania electorală din Germania. Declarația controversată a miliardarului

Elon Musk, miliardarul american și CEO al Tesla și SpaceX, a intrat în atenția opiniei publice din Germania prin sprijinul declarat pentru partidul de...

Amnistia fiscală aduce venituri record: 5,8 miliarde de lei la bugetul statului

Amnistia fiscală din acest an a generat încasări de 5,8 miliarde de lei, conform datelor Profit.ro, o sumă în linie cu estimările revizuite ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă