11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăEconomieCoaliţia pentru Dezvoltarea României respinge proiectul noii legi a turismului

Coaliţia pentru Dezvoltarea României respinge proiectul noii legi a turismului

 

Proiectul, născut după 15 ani de dezbatere şi după nenumărate forme „finale“concepute sub diverşi miniştri, a fost pus în dezbatere publică.

Oamenii de afaceri din Grupul de Lucru al CDR subliniază că industria turismului din România a solicitat în repetate rânduri o lege care să pună sub o unică umbrelă toate reglementările din domeniu; să rezolve problema promovării potenţialului turistic autohton pe plan intern şi internaţional, să ajute la rezolvarea celei mai mari provocări – lipsa forţei de muncă – şi să diminueze semnificativ birocraţia.

„În ceea ce priveşte promovarea, solicitarea a fost, şi este în continuare, reglementarea corectă a ceea ce numim <organizaţia de management a destinaţiei > (la nivel local, regional şi naţional), reglementare discutată acum peste 10 ani cu Organizaţia Mondială a

Turismului, prevăzută în Master-Planul de turism de la acel moment, şi chiar şi în planul de guvernare actual. Din păcate, modul în care se abordează această temă în actualul text de lege nu corespunde aşteptărilor şi standardelor internaţionale actuale şi va crea şi alte probleme.

Pe de altă parte, faptul că promovarea României printr-o entitate de tip , aşa cum se regăseşte în alte state europene, nici măcar nu este menţionată în actul legislativ reprezintă o mare dezamăgire pentru industria turistică românească.

Legat de forţa de muncă, aşteptările industriei au fost şi sunt legate de existenţa unei viziuni şi a unei strategii pe termen scurt, mediu şi lung. (…)  Educaţia în domeniu a avut enorm de mult de suferit în ultimii 20 de ani, inclusiv prin desfiinţarea învăţământului liceal tehnologic şi lipsa învăţământului dual în domeniu. În ultima perioadă s-au făcut multe eforturi din partea mediului de afaceri pe această zonă, dar fără un sprijin real şi constant din partea statului, rezultatele sunt şi vor fi modeste”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Documentul subliniază că în pofida multor întâlniri şi dezbateri între mediul privat şi autorităţile statului, proiectul legii turismului nu corespunde solicitărilor industriei şi nu va ajuta la ieşirea din conul de umbră în care această industrie, care ar putea contribui cu cel puţin 10% din Produsul Intern Brut al României, se află de foarte mult timp.

„Coaliţia pentru Dezvoltarea României solicită decidenţilor aplicarea măsurilor propuse încă de acum mulţi ani într-o lege modernă, care să fie implementată doar după elaborarea unui studiu de impact şi a strategiei de turism (inclusiv în ceea ce priveşte promovarea)”, se menţionează în comunicat.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României este o iniţiativă privată, apolitică, care reuneşte 45 de organizaţii şi membri asociaţi. Membrii CDR contribuie voluntar cu resursele şi expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. CDE reprezintă peste 54 000 de companii care generează în jur de 1,2 milioane de locuri de muncă şi peste 50% din PIB.

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă