6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieCel mai mare plan de relansare din ultimii 30 de ani

Cel mai mare plan de relansare din ultimii 30 de ani

Cabinetul Orban a anunţat planul de relansare economică a României, numit „Reclădim România”. Apare un instrument de creștere a capitalizării companiilor și de finanțare a investițiilor.

Scopul este stimularea creșterii capitalurilor proprii ale companiilor românești cu bonificaţii la plata impozitului pe profit.

Pentru aceasta, se înfiinţează Fondul Român de Investiții (FRI), pentru activităţi de private equity, venture capital şi agenţie de promovare a investiţiilor, în scopul finanțării unor investiții în domenii de interes strategic.

Capitalizarea iniţială a acestui fond de private equity este de 300 de milioane de euro. Executivul înfiinţează, ca instituție de credit pentru proiecte de investiții, Banca Naţională de Dezvoltare (BND).

Această instituţie de credit de stat este proiectată a funcţiona „după modelul altor bănci de dezvoltare din UE, care contractează împrumuturi pe piețelede capital și acordă finanțări.

Practic, acest program de relansare este parte a unui gen de Plan Marshall upgradat, la nivelul anului 2020, cu componente de finanţare şi management interne şi externe, care apare acum, de regulă, peste tot în lume, post coronacriză.

 

Cabinetul Orban: Reclădim România!

Rămâne de văzut factual ce se va aplica din acest program, pentru că astfel de planuri au mai fost, în ultimii 30 de ani, chiar dacă nu de o asemenea amploare.

Urmează să fie acordate granturi de sprijin pentru microîntreprinderi. Valoarea unui grant este de 2.000 de euro, pentru un SRL fără salariați, din toate domeniile.

El este destinat cheltuielilor cu stocurile, datoriile la furnizori, chiriile şi utillitățile, pentru 50.000 de beneficiari. Bugetul alocat este de 100 de milioane de euro.

Executivul a pregătit o schemă de ajutor pentru activități de comerț și servicii afectate de Covid-19. Scopul este finanţarea chiriilor, pentru perioada în care desfășurarea activității comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectată, pe perioada stării de urgentă sau celei de alertă.

Se finanţează valoarea chiriei/beneficiar/lună, pentru o perioadă de trei luni. Bugetul total este de 160 de milioane de lei.

IMM-urile urmează să primească granturi destinate finanţării capitalului de lucru, pentru repornirea activității economice. Valoarea maximă a grantului este de 125.000 de euro şi acesta e ţintit pe HoReCa, turism, Transporturi şi evenimente.

Bugetul programului este de 350 de milioane de euro. Un alt set de granturi pentru IMM-uri este destinat investițiilor și reconversiei economice, în cheltuieli pentru producție, achiziția de echipamente, utilaje şi tehnologii.

Valoare unui grant va fi de 50.000 –200.000 de euro şi este destinat industriei sanitare, farmaceuticii, industriei alimentarăe sectorului auto, IT-ului, Energeticii, Construcțiilor, Transporturilor, Turismului şi confecțiilor. Buget acestui subset de granturi este de 550 de milioane de euro.

 

Bani de la Programul Operaţional Regional

Alte granturi pentru investiții, pentru microîntreprinderi, prin supracontractarea proiectelor din lista de rezervă, din Programul Operațional Regional (POR), Axa 2.1, urmează să fie de maximum 200.000 de euro.

Bugetul alocat este de 117 milioane de euro, cu o supracontractare de 130 de milioane de euro. Alte granturi, pentru creșterea competitivității IMM-urilor, vor fi acordate prin alocarea suplimentară de fonduri, prin POR, Axa 2.2.

Fiecare dintre aceste granturi sunt de 200.000 –1.000.000 de euro. Bugetul, pe alocare inițială și supracontractare, este de 450 de milioane de euro.

În fine, al treilea set de granturi din această categorie, pentru dezvoltarea IMM-urilor, prin finanțarea investițiilor mari, vor fi date în scopul creșterii productivității, prin POR. Aceste granturi (fonduri nerambursabile) vor fi de 2.000.000 – 6.000.000 de euro. Bugetul este de 550 de milioane de euro.

 

Competitivitate

Studenţii, pentru start-up-uri în domeniile competitive şi inovative, vor putea primi granturi, fiecare în valoare de 40.000 de euro, pentru crearea a două locuri de muncă, şi de până la 100.000 de euro, pentru cinci locuri de muncă create.

Domeniile de activitate sunt cele din Strategia Națională de Competitivitate a României și Strategia de Cercetare Dezvoltare-Inovare. Bugetul total este de 150 de milioane de euro.

Digitalizarea IMM-urilor este în vizorul Execitivului. Valoarea unui grant destinat acestui obiectiv va fi de minimum 30.000 de euro/proiect şi maximum 100.000 de euro/proiect, pentru finanţarea cheltuielilor cu IT, automatizarea echipamentelor industriale şi a fluxurilor tehnologice. Bugetul total este de 150 de milioane de euro.

Noul program pentru start-up-uri, care pare a înlocui Start-up Nation, se numeşte Star-Tech Innovation. Obiectivul schemei este finanțarea start-up-urilor inovative, cu granturi de o valoare estimată la 42.000 de euro. Beneficiari ar urma să fie cam 7000 de noi IMM.

Guvernul finanțează, de asemenea, programe de educație digitală a angajaților, pentru IMM-uri. Valoarea unui grant este de minimum 30.000 de euro/proiect, până la 100.000 de euro/ proiect. Bugetul total este de 30 de milioane de euro.

 

Greenfields

Apare o schemă de ajutor de stat la noi investiții (aşa-numitele greenfields). Obiectivul: stimularea și atragerea investițiilor noi, cu impact major în economie, prin finanțarea de proiecte de investiții, inclusiv greenfield.

Valoarea ajutorului de stat maxim acordat e de 37,5 milioane de euro/investiție. Bugetul total alocat este de 1,5 miliarde lei anual, până în anul 2023.

O altă schemă de ajutor de stat va fi pentru investițiile ce promovează dezvoltarea regională. Obiectivul schemei sunt granturile pe dezvoltare regională, prin realizarea de investiții care determină crearea de noi locuri de muncă.

Valoarea ajutorului de stat maxim acordat este de 37,5 milioane de euro/investiție, ca şi la schema pentru greenfields. Bugetul total alocat este de 450 de milioane de lei anual, până în anul 2025.

În afară de IMM Invest, care deja a fost lansat şi funcţionează, mai apare o schemă de garantare, privind asigurarea creditului comercial (furnizor).

Prin program, se urmărește stimularea expunerii la risc a asigurătorilor și facilitarea accesului companiilor la asigurarea creditului comercial.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă