17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăEconomieCea mai adâncă, dar şi cea mai scurtă recesiune din istorie

Cea mai adâncă, dar şi cea mai scurtă recesiune din istorie

Aceasta însă mai poate să fie şi o strategie de inducere a sentimentului pozitiv în pieţe, pentru ca, pe baza lui, restartul post-pandemic să fie mai rapid.

„Economia reală este totuși diferită de burse. Aici problema ar fi văzută nuanțat”, spune Claudiu Cazacu, de la XTB România.

Concret, anumite sectoare îşi revin rapid, dar altele au nevoie de timp și de măsuri de adaptare, atât în timpul restrângerii activității publice, cât și după încetarea ei.

În segmentul de transport, în special cel aerian internațional, ca și în cel de turism, e nevoie de transformări ale modului de operare şi recuperarea se poate face în trepte.

În servicii, în Europa și în unele regiuni din SUA, o revenire e probabil deja în curs. Dar „un V perfect simetric sau unul care să oglindească foarte fidel răspunsul burselor, din aprilie-iunie, este dificil de întrezărit”, crede Cazacu.

„Economia reală este totuși diferită de burse. Aici problema ar fi văzută nuanțat.” Claudiu Cazacu, XTB România

O redresare inițială rapidă, urmată de o fază oarecum mai lentă, de unul-două trimestre, e în prezent ipoteza principală a XTB. Aşadar, linia revenirii ar urma o pantă variabilă, cu o curbă inițial rapidă, ce încetinește ulterior, când vorbim de anul în curs.

Dacă sănătatea publică va fi ținută sub control spre finalul anului, 2021 ar putea aduce o redresare consistentă, mai ales în acele state ce vor utiliza rațional stimulentele băncilor centrale și guvernelor”, afirmă expertul.

 

O surpriză

„Contextul optimist a favorizat reapariția unui subiect popular în rândul investitorilor, dar și economiștilor: e posibilă o revenire economică în V?”, spune Radu Puiu, analist XTB.

Un scenariu de acest tip a fost vehiculat de la izbucnirea crizei. Probabilitatea de materializare părea redusă, mai ales că datele macro au indicat efecte negative ample în economie.

„Totuși, se pare că ne-am confruntat cu cea mai adâncă, dar, în același timp, și cea mai scurtă recesiune din istorie, aspect ce reprezintă principalul factor de optimism pentru investitori”, atrage atenţia Radu Puiu.

În SUA, economia a creat 2,5 milioane de locuri de muncă în luna mai, deși se previziona o pierdere de locuri de muncă de 8 milioane. O surpriză majoră.

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă