Gigantul cripto Binance a procesat tranzacții iraniene cu o valoare de 8 miliarde de dolari începând din 2018, în ciuda sancțiunilor americane menite să taie Iranul din sistemul financiar global, arată datele blockchain, potrivit Reuters.
Aproape toate fondurile, aproximativ 7,8 miliarde de dolari, au circulat între Binance și cea mai mare bursă criptografică din Iran, Nobitex, potrivit unei analize a datelor realizate de principalul cercetător american în domeniul blockchain Chainalysis. Nobitex oferă îndrumări pe site-ul său cu privire la modul în care se pot ocoli sancțiunile.
Trei sferturi din fondurile iraniene care au trecut prin Binance se aflau într-o criptomonedă de profil relativ scăzut numită Tron, care oferă utilizatorilor opțiunea de a-și ascunde identitatea. Într-o postare pe blog de anul trecut, Nobitex a încurajat clienții să folosească Tron – un token de nivel mediu – pentru a tranzacționa anonim fără a „pune în pericol activele din cauza sancțiunilor”.
Amploarea fluxurilor de criptomonede iraniene de la Binance – și faptul că acestea continuă – nu a fost raportată anterior.
Noile constatări vin în contextul în care Departamentul de Justiție al SUA desfășoară o investigație privind posibile încălcări ale normelor de spălare a banilor de către Binance, care domină industria criptografică de 1.000 de miliarde de dolari, cu peste 120 de milioane de utilizatori. Tranzacțiile au pus compania în pericol de a încălca interdicțiile SUA de a face afaceri cu Iranul, au declarat avocați și experți în sancțiuni comerciale.
În iulie, Reuters a dezvăluit că Binance a continuat să deservească clienții din Iran și că popularitatea bursei în republica islamică era cunoscută în interiorul companiei. Aceasta a fost una dintre seria de investigații ale Reuters cu privire la istoria tulbure a Binance în ceea ce privește respectarea reglementărilor financiare.
În ziua publicării acelui articol, Binance a declarat într-o postare pe blog că respectă normele internaționale privind sancțiunile impuse Iranului și că blochează accesul la platformă pentru orice persoană cu sediul în această țară.
Binance nu a răspuns la întrebări detaliate despre noile tranzacții descoperite de Reuters. Într-o declarație, purtătorul de cuvânt Patrick Hillmann a spus: „Binance.com nu este o companie americană, spre deosebire de alte platforme care au expunere la aceleași entități sancționate de SUA. Cu toate acestea, am luat măsuri proactive pentru a ne limita expunerea la piața iraniană.”
Binance refuză să dea detalii despre locația sau entitatea din spatele bursei sale Binance.com.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!