Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Brexit: Ipoteza unui acord negativ

Jean-Yves Le Drian: „Așa cum se prezintă discuțiile acum, ipoteza unui no deal este foarte credibilă și probabilă în acest moment”.

Share

Ioana Roșu 0 comentarii

Actualizat: 13.10.2020 - 22:48

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a spus astăzi că lipsa unui acord între UE și Regatul Unit cu privire la relațiile lor viitoare este o perspectivă „foarte credibilă” și „probabilă astăzi”.

„Așa cum se prezintă discuțiile acum, ipoteza unui no deal este foarte credibilă și probabilă în acest moment”, a declarat el în fața Comisiei pentru afaceri externe a Adunării Naționale.

„Știm însă abilitatea britanicilor de a face tactici. Chiar dacă britanicii sunt tacticieni formidabili, astăzi nu este momentul pentru tactici. Am terminat de jucat, ajungem la final", a continuat el.

"Acest lucru înseamnă că între 15 octombrie și mijlocul lunii noiembrie, totul trebuie decis", a subliniat oficialul francez, referindu-se astfel pentru prima dată la termenul limită de 15 noiembrie. „Suntem pregătiți pentru toate eventualitățile”.

Ministrul francez de externe a infirmat că următorul summit european, de joi și vineri, constituie un termen limită pentru a ajunge la un acord, așa cum a sugerat premierul britanic Boris Johnson.

Negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, a sugerat la rândul său marți că încheierea unui acord comercial cu Regatul Unit ar putea dura încă „săptămâni”.

 

Ce blochează Acordul?

Negocierile se împiedică de regulile de concurență, de pescuit și de condițiile de guvernanță, a spus ministrul.

„Pescuitul nu ar trebui să fie variabila de ajustare a acordului”, a insistat în special el. "Accesul privilegiat pe piața unică pe care Regatul Unit îl dorește este inseparabil de garanțiile pentru pescarii noștri", a insistat el.

Acest subiect este deosebit de sensibil pentru o mână de state membre ale UE, cum ar fi Franța, Olanda, Belgia, Irlanda și Danemarca.

În ceea ce privește condițiile de acces la apele și resursele piscicole britanice, Jean-Yves Le Drian a insistat asupra „necesității de a avea previzibilitate multianuală, standarde tehnice comune, pentru a evita denaturarea concurenței, pentru a ține cont de drepturi și cote istorice ".

Europenii au sperat inițial să își păstreze accesul pescarilor în apele britanice, care sunt pline de pești, așa cum se întâmplă după perioada de tranziție post-Brexit, care se încheie pe 31 decembrie. Dar Marea Britanie dorește să limiteze acest acces și propune ca drepturile de pescuit în apele sale să fie renegociate în fiecare an.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni miercuri cu Boris Johnson, întrucât cele două părți se acuză reciproc că au blocat negocierile comerciale post-Brexit.

Citește totul despre:

#brexit #15 noiembrie

Comentarii